Φως στην ιστορία και την προέλευση της οινοποιίας στη Γαλλία έρχεται να ρίξει νέα έρευνα. Όπως αποκαλύφθηκε, το γαλλικό κρασί αν και διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο σήμερα, οφείλει την ανάπτυξή του στους Ετρούσκους της Ιταλίας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν ευρήματα από την αρχαία παραλιακή πόλη Λάταρα, περίπου 125 χιλιόμετρα δυτικά της Μασσαλίας, νότια του Μονπελιέ. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες χρωματογραφικές και φασματοσκοπικές τεχνικές, ανέλυσαν υπολείμματα μέσα σε ετρουσκικούς και μασσαλιωτικούς αμφορείς, που είχαν βρεθεί σε ανασκαφές στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Από τις χημικές αναλύσεις σε δύο μεγάλους αμφορείς, οι ερευνητές κατέληξαν το συμπέρασμα ότι προέρχονταν από τους Ετρούσκους, οι οποίοι εμπορεύονταν δικά τους κρασιά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ταρταρικό οξύ, που υπάρχει στα σταφύλια σε όλους τους αμφορείς, μια ισχυρή ένδειξη ότι κάποτε περιείχαν κρασί. Η περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε το χημικό «αποτύπωμα» της ρητίνης πεύκου και βοτάνων όπως ο βασιλικός, το θυμάρι και το δεντρολίβανο, που χρησιμοποιούνταν ως συντηρητικά ή βελτίωναν τη γεύση του κρασιού ή ακόμα του προσέδιδαν ιατρικές ιδιότητες.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν κι ένα νεότερο ασβεστολιθικό πατητήρι για τα σταφύλια, που χρονολογείται μεταξύ του 425-400 π.Χ. (είναι το αρχαιότερο πατητήρι που έχει βρεθεί ποτέ στη Γαλλία), το οποίο επίσης έφερε ίχνη ταρταρικού οξέος, ενώ διάσπαρτα τριγύρω βρέθηκαν υπολείμματα από σπόρους και φλούδες σταφυλιών.

Έτσι, όπως φαίνεται και επιβεβαίωσαν οι αρχαιολόγοι, στο νότο της Γαλλίας αρχικά εισήγαγαν κρασί, αλλά από ένα σημείο και έπειτα οι ντόπιοι Κέλτες είχαν μάθει να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν το δικό τους κρασί.

Κάτι τέτοιο πάντα θεωρείτο πιθανό, αλλά ποτέ έως τώρα δεν είχε αποδειχτεί και χημικά. Από το νότο της Γαλλίας, σταδιακά η αμπελουργία και η οινοποιία εξαπλώθηκε προς βορρά, στην κοιλάδα του ποταμού Ρήνου.

«Πρόκειται για την παλαιότερη ένδειξη οινοπαραγωγής από τους Γαλάτες», δήλωσε ο βιομοριακός αρχαιολόγος Πάτρικ ΜακΓκάβερν του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας.