Ένα αντίγραφο της πρώτης έκδοσης του αριστουργήματος του Σκοτ Φιτζέραλντ «Ο υπέροχος Γκάτσμπι», θα βγει τον επόμενο μήνα σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s και η τιμή του αναμένεται να αγγίξει τα 150.000 δολάρια.

Η ανακοίνωση για τη δημοπρασία του βιβλίου έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την πρεμιέρα του ομώνυμου κινηματογραφικού έργου, σε σκηνοθεσία του Μπαζ Λούρμαν και με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο ρόλο του «Υπέροχου Γκάτσμπι».

Το βιβλίο θα δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη στις 11 Ιουνίου μαζί με γράμματα και ένα αδημοσίευτο ποίημα του διάσημου συγγραφέως.

«Το βιβλίο είναι πλέον αναγνωρισμένο παγκοσμίως ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, με την τραγική ιστορία του Τζέι Γκάτσμπι -και ευρύτερα του αμερικανικού ονείρου- να συνηχούν στους αναγνώστες επί πολλές γενεές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου δημοπρασιών.

Παρά το γεγονός ότι ο Φιτζέραλντ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής το 1925, όταν δημοσιεύτηκε το βιβλίο, δεν έγινε επιτυχία μέχρι το θάνατό του το 1940, οπότε και αναδείχθηκε ως ένα από καλύτερα αμερικανικά μυθιστορήματα. Ενόσω ζούσε στη Γαλλία, ο γνωστός συγγραφέας συνέγραψε και μια σειρά σύντομων ιστοριών «The Jazz Age», μεταξύ των οποίων ήταν και «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον».