Την συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο ενέκρινε την Παρασκευή με συντριπτική πλειοψηφία το σερβικό κοινοβούλιο.

Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα υποστήριξαν τη συμφωνία, με αποτέλεσμα αυτή να περάσει με 174 ψήφους υπέρ και 23 κατά, στην 250 εδρών σερβική εθνοσυνέλευση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της σερβικής βουλής, που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς απαντώντας στις επικρίσεις ότι η κυβέρνησή του, «πούλησε» το Κοσσυφοπέδιο για να εξασφαλίσει μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ, επέμεινε ότι η συμφωνία δεν σημαίνει αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Θα μπορούσαμε να τα είχαμε αγνοήσει όλα, για να γίνουμε η ευρωπαϊκή Βόρεια Κορέα…και τότε τι;» αναρωτήθηκε ο Ντάτσιτς.

Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο έφθασαν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα μετά από περισσότερο από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Η συμφωνία αφορά την αποκατάσταση των λειτουργιών στους τομείς της δικαιοσύνης, του εμπορίου, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών αλλά και το καθεστώς της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο, την πρώην επαρχία της Σερβίας όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανόφωνοι.

Το έδαφος του έγινε πεδίο διαδοχικών πολεμικών εντάσεων που τερματίστηκαν, το 1999, όταν με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, εκδιώχθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις του Βελιγραδίου, και άνοιξε ο δρόμος για την ανεξαρτησία της περιοχής η οποία επισημοποιήθηκε το 2008.