Ποσότητα νιτρικής αμμωνίας κατά 1.350 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που θα μπορούσε να προκαλέσει την παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας είχε στις αποθήκες του το περασμένο έτος το εργοστάσιο λιπασμάτων στην πόλη Γουέστ του Τέξας, στο οποίο
σημειώθηκε έκρηξη την προηγούμενη Τετάρτη με τουλάχιστον 14 νεκρούς.

Πηγή προσκείμενη στο υπουργείο δήλωσε πως η ιδιοκτήτρια εταιρεία του εργοστασίου West Fertilizer δεν ενημέρωσε τις υπηρεσίες του για τα δυνητικώς επικίνδυνα, εκρηκτικά, υλικά, όπως υποχρεούται δια νόμου να κάνει, αφήνοντας την ρυθμιστική αρχή για το νιτρικό αμμώνιο, ουσία που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή βομβών, να αγνοεί παντελώς τον κίνδυνο που ελλόχευε στο εργοστάσιο.

Τα εργοστάσια λιπασμάτων και οι αποθήκες τους υποχρεούνται να το δηλώνουν στο υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας όταν φυλάσσουν στις εγκαταστάσεις τους ποσότητες άνω των 180 κιλών από μία τέτοια επικίνδυνη ουσία. Τα αρχεία του υπουργείου Υπηρεσιών Υγείας του Τέξας, που δεν είχαν διαβιβασθεί στο υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, δείχνουν ότι το εργοστάσιο τον περασμένο χρόνο διέθετε στις αποθήκες του μία ποσότητα 270 τόννων από το επικίνδυνο νιτρικό αμμώνιο.

Χθες, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής και μέλος της επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του σώματος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα εάν η πλημμελής ενημέρωση των στοιχείων, ή η αμέλεια των ρυθμιστικών αρχών, έχουν μερίδιο ευθύνης για την φονική έκρηξη.

Η διοίκηση του εργοστασίου δεν απάντησε στις επίμονες προσκλήσεις να δώσει εξηγήσεις για τον χειρισμό των χημικών και για τις πρακτικές ασφαλείας. Αργά χθες βράδυ, ο ιδιοκτήτης του Ντόναλντ Άντερ εξέδωσε μία γενικόλογη ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει τη λύπη του για το συμβάν, επισημαίνοντας όμως πως η West Fertilizer δεν θα προβεί σε κανενός είδους σχόλιο όσο διαρκούν οι έρευνες των αρχών για τις συνθήκες της έκρηξης.

«Αυτή η τραγωδία θα συνεχίσει να επηρεάζει σοβαρά τις επερχόμενες γενεές», τονίζει στην ανακοίνωση ο Άντερ.

Η αμέλεια να δηλωθούν οι μεγάλες αυτές ποσότητες χημικών σε μία εγκατάσταση μπορούν κάλλιστα να δικαιολογήσουν το κλείσιμό της από το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε στέλεχός του. Μολονότι το υπουργείο έχει το δικαίωμα να διενεργεί επιτόπιες έρευνες στις εγκαταστάσεις και τα εργοστάσια, διαθέτει πολύ περιορισμένα κεφάλαια για να το πράξει και μικρό αριθμό ελεγκτικού προσωπικού, πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος.