Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος προκάλεσε πολιτικό σεισμό επειδή είπε ψέματα για μυστικό τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στην Ελβετία.

Σε συνέντευξη-εξομολόγηση στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV εξομολογήθηκε ότι διέπραξε «ένα ασυγχώρητο ηθικό παράπτωμα», λέγοντας ότι είναι «λίγο πιθανό» να επιστρέψει κάποια ημέρα στην πολιτική. Είπε ακόμη ότι ζήτησε συγγνώμη από τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Καϊζάκ που έγινε τελικά παρίας στη Γαλλία, έκανε με αυτή του την ομολογία την πρώτη του παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης μετά την δημοσιοποίηση των ψεμάτων του. Πρόσφατα είχε δηλώσει σε ένα φίλο του δημοσιογράφο ότι αναγκάζεται να αλλάζει κατοικία κάθε δύο ημέρες, ή ακόμα και να κοιμάται στο αυτοκίνητό του για να ξεφύγει από τους παπαράτσι.

Ο Ζερόμ Καϊζάκ αποχώρησε από την κυβέρνηση στις 19 Μαρτίου και ομολόγησε στις 2 Απριλίου ότι κατείχε ένα μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Σιγκαπούρη. Από τον Δεκέμβριο, ο ίδιος είχε αρνηθεί επανειλημμένα ότι κατείχε ένα τέτοιο λογαριασμό, ειδικά σε μια αξέχαστη σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, στη διάρκεια της οποίας υποστήριξε την άποψή του αυτή ενώπιον όλων των Γάλλων βουλευτών.

Πολλοί από τους συναδέλφους τους υπουργούς είχαν δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τους είχε πει “κοιτώντας τους στα μάτια” ότι δεν είχε ποτέ μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό.

Αυτή η συνέντευξη του Ζερόμ Καϊζάκ, που διεγράφη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μεταδίδεται την επομένη της δημοσίευσης από όλα τα μέλη της κυβέρνησης της δήλωσης των περιουσιακών τους στοιχείων, ένα τεκμήριο διαφάνειας που επιθυμεί η κυβέρνηση για να προσπαθήσει να γυρίσει σελίδα μετά τις ομολογίες του πρώην υπουργού για τον μυστικό τραπεζικό λογαριασμό του στο εξωτερικό που υπονόμευσαν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του Φρανσουά Ολάντ.