Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ομάδας των Οκτώ πλουσιότερων χωρών του πλανήτη (G8), μεταξύ τους ο αμερικανός Τζον Κέρι, συναντoύν σήμερα στο Λονδίνο τη συριακή αντιπολίτευση πριν από τη σύνοδό τους αύριο, με βεβαρυμένη ημερήσια διάταξη που περιλαμβάνει τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Μιανμάρ.
Ο πρωθυπουργός των σύρων ανταρτών Γασάν Χίτο και οι αντιπρόεδροι του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Ζορζ Σάμπρα και Σουχέιρ Ατάσι θα επαναλάβουν σήμερα το αίτημα της αντιπολίτευσης να λάβει όπλα για να ανατρέψει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ.
«Η προτεραιότητα στην ατζέντα μας είναι η κατάσταση στη Συρία, η οποία θα είναι το πρώτο θέμα της συζήτησης», ανακοίνωσε χθες ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ αναφερόμενος στα θέματα ημερήσιας διάταξης της συνόδου της G8.
Την Τρίτη στο Τελ Αβίβ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε ότι θα συναντήσει την συριακή αντιπολίτευση στο Λονδίνο. «Θα συζητήσουμε διάφορους τρόπους αντιμετώπισης των μηχανορραφιών του προέδρου Ασαντ όσον αφορά τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης» είπε.
Ο Ουίλιαμ Χέιγκ είπε ότι συζήτησε την Τρίτη με τους τρεις Σύρους για το θέμα του εξοπλισμού της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι η Βρετανία και η Γαλλία θα εξακολουθούν να υποστηρίζουν την άρση του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια όπλων στη συριακή αντιπολίτευση.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι απαραίτητο, αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, να αυξήσουμε την υλική βοήθεια που δίνουμε στη συριακή αντιπολίτευση» τόνισε.
Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα χορήγησης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην αντιπολίτευση, ο Τζον Κέρι είπε ότι «είναι στην αρμοδιότητα του Λευκού Οίκου να κάνει μια τέτοιου είδους ανακοίνωση». Επί του παρόντος η Ουάσινγκτον αρνείται να δώσει όπλα από το φόβο μήπως αυτά πέσουν σε χέρια εξτρεμιστών και προτιμά μια διπλωματική λύση στη Συρία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στις συναντήσεις ανάμεσα σε υπουργούς των χωρών της G8 και σε μέλη της συριακής αντιπολίτευσης, «θα συζητηθούν οι έκτακτες ανθρωπιστικές ανάγκες και η επείγουσα ανάγκη μιας διπλωματικής και πολιτικής προόδου στη Συρία θα συζητηθούν», είπε ο Χέιγκ.
Η σύγκρουση στη Συρία που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 70.000 ανθρώπων σύμφωνα με τον ΟΗΕ από τότε που ξέσπασε στα μέσα Μαρτίου του 2011, θα εξεταστεί όπως και άλλα σημαντικά θέματα κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G8 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία και ΗΠΑ).
Το Ιράν θα περιλαμβάνεται επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων, μετά τις δύο τελευταίες συναντήσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και η Γερμανία) στο Αλμάτι που δεν επέτρεψαν την άρση των ανησυχιών των δυτικών δυνάμεων και του Ισραήλ. Οι χώρες αυτές υποψιάζονται ότι η Τεχεράνη επιδιώκει τον εμπλουτισμό ουρανίου για να κατασκευάσει ατομικό όπλο, υπό το πρόσχημα της εκπόνησης του πυρηνικού της προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση, κάτι που η Ισλαμική Δημοκρατία διαψεύδει. «Δεν θα προτείνουμε σήμερα την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν», είπε ο Χέιγκ.
Κεντρικό θέμα των συνομιλιών θα είναι και οι ανησυχητικές απειλές της Βόρειας Κορέας για θερμοπυρηνικό πόλεμο. «Θα συζητήσουμε για τη ρητορική της Βόρειας Κορέας και ενέργειες στις οποίες οδηγεί. Ήμασταν πολύ σαφείς ότι αν προχωρήσει σε νέες προκλήσεις, αυτές θα λάβουν μια ισχυρή διεθνή απάντηση».
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ακόμη ότι προσωπική προτεραιότητά του είναι η σύνοδος να επιτρέψει μια νέα συμφωνία για την καταπολέμηση των σεξουαλικών βιαιοτήτων σε εμπόλεμες ζώνες. Η Μιανμάρ όπου οι βιαιότητες μεταξύ βουδιστών και μουσουλμάνων έχει προκαλέσει το θάνατο 43 ανθρώπων, η Σομαλία και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα εξεταστούν επίσης στη σύνοδο που αρχίζει απόψε με δείπνο πριν από τις επίσημες συνομιλίες αύριο.