Οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, κατηγορούνται για λογοκρισία μετά τον εκφοβισμό για σύλληψη ενός Γάλλου, ανώνυμου χρήστη της Wikipedia, για ένα άρθρο που δημοσίευσε στη γνωστή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια.
Οι αρχές υποστήριξαν πως το συγκεκριμένο άρθρο, που είχε ανέβει από το 2009, περιείχε απόρρητες πληροφορίες και στρατιωτικά μυστικά και θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ωστόσο, η Wikipedia αναφέρει πως η DCRI (Direction Central du Renseignement Intérieur), απέτυχε να αποδείξει ότι το άρθρο ήταν απειλή για τη χώρα και πως οι κινήσεις που έγιναν δικαιολογούνται νομικά.

«Αυτό που συνέβη είναι σκανδαλώδες και εντελώς λάθος. Πάντα λειτουργούμε στα πλαίσια του νόμου και δεν έχουμε καμία επιθυμία να δημιουργήσουμε προβλήματα σε άτομα ή ολόκληρα έθνη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Wikimedia Γαλλίας, Christophe Henner.

Το άρθρο αναφερόταν σε ένα στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό αναμετάδοσης στο Pierre-sur Haute, μεταξύ της Rhȏne-Alpes και τηςAuvergne, 70 χιλιόμετρα δυτικά της Λυών.

Ο Γάλλος χρήστης, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, δεν είχε καμία σχέση με τη συγκεκριμένη δημοσίευση, όμως διατάχθηκε να την διαγράψει. Όταν εξήγησε πως «δε λειτουργεί έτσι η Wikipedia» και πως δεν είχε κανένα δικαίωμα να παρέμβει στο συντακτικό περιεχόμενο της σελίδας, οι αρχές τον προειδοποίησαν πως θα του απαγγελθούν ποινές αν δε συμμορφωθεί.

Φυσικά, η συγκεκριμένη κίνηση, όταν είδε το φως της δημοσιότητας, εκτός από τις αποδοκιμασίες, είχε και το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που αποσκοπούσε η DCRI. Πλέον, το άρθρο έχει περισσότερες από 10.000 επισκέψεις από όλο τον κόσμο, τη στιγμή που δεν ξεπερνούσε τις 60.