Να παύσει τον πρωθυπουργό του Σαλάμ Φαγιάντ εξαιτίας μιας διένεξης σχετικά με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, απείλησε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της Φατάχ, της οργάνωσης της οποίας ηγείται ο Αμπάς.

«Ο Αμπάς τείνει προς την παύση του κ. Φαγιάντ και το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης», δήλωσε αργά χθες το βράδυ προς το Γαλλικό Πρακτορείο αυτό το μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φατάχ, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η διένεξη, η οποία διαρκεί από τις αρχές Μαρτίου, αφορά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ναμπίλ Κάσις που έγινε δεκτή από τον Φαγιάντ, αλλά απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Αμπάς.

Ο Κάσις, πρώην πρόεδρος του πανεπιστημίου Μπίρ Ζέιτ στη Δυτική Όχθη ο οποίος μπήκε το Μάιο του 2012 στη νέα κυβέρνηση που σχηματίσθηκε από τον Σαλάμ Φαγιάντ, υπέβαλε την παραίτησή του στις 2 Μαρτίου, χωρίς επίσημη εξήγηση, ενώ ο Αμπάς βρισκόταν σε ταξίδι στο εξωτερικό. Η διένεξη αφορά τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Πριν από το διορισμό του Κάσις στο υπουργείο Οικονομικών, το χαρτοφυλάκιο αυτό κατείχε ο Φαγιάντ, ο οποίος είναι ανεξάρτητος, παράλληλα με τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργού.

Το Επαναστατικό Συμβούλιο, ένα από τα ηγετικά όργανα της Φατάχ, επέκρινε εξάλλου με σφοδρότητα την κυβέρνηση του Φαγιάντ.

Η Φατάχ καταγγέλλει επίσης το σχέδιο της κυβέρνησης Φαγιάντ να κλείσει ένα παλαιστινιακό ταμείο που είχε δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τα προϊόντα των ισραηλινών οικισμών.

Ο Σαλάμ Φαγιάντ αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες ένα ισχυρό κίνημα κοινωνικής δυσαρέσκεια στη Δυτική Όχθη έπειτα από μια άνοδο των τιμών και μέτρα λιτότητας για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η Φατάχ, ένα κίνημα που ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1950 από τον Γιάσερ Αραφάτ, ουδέποτε εκτίμησε τον Σαλάμ Φαγιάντ. Θεωρεί πως είναι ένας τεχνοκράτης και πως βρίσκεται υπερβολικά κοντά στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.