Ένας 64χρονος Παλαιστίνιος καρκινοπαθής, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη και κρατούμενος σε ισραηλινή φυλακή πέθανε σήμερα, ανακοίνωσε η Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επέρριψε στην κυβέρνηση Νετανιάχου την ευθύνη για τον θάνατό του.

«Η παλαιστινιακή προεδρία θεωρεί την κυβέρνηση του Νετανιάχου υπεύθυνη για τον θάνατο του κρατουμένου Μαΐσάρα Αμπού Χαμντίγε σήμερα στις φυλακές του ισραηλινού κατακτητή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπροσώπου του Μαχμούντ Αμπάς.

«Ο κρατούμενος Μαΐσάρα Αμπού Χαμντίγε πέθανε σήμερα. Έπασχε από καρκίνο», δήλωσε ο Καντούρα Φαρές, επικεφαλής της Ένωσης, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον θάνατό του στις ισραηλινές αρχές που αρνήθηκαν να τον απελευθερώσουν για να νοσηλευθεί.

Ο Αμπού Χαμντίγε είχε συλληφθεί το 2002 και καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα φόνου. Εδώ και εννιά μήνες παραπονιόταν για πόνο στο λαιμό, πριν διαγνωσθεί ότι έπασχε από καρκίνο.

Οι ισραηλινές σωφρονιστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν τον θάνατο του κρατούμενου, διευκρινίζοντας ότι μία διαδικασία αποφυλάκισης βρισκόταν σε εξέλιξη εξ αιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του.

«Εδώ και μία εβδομάδα, οι γιατροί ανέφεραν ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο και η σωφρονιστική διοίκηση ζήτησε από την επιτροπή αποφυλακίσεων την απελευθέρωσή του, αλλά η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρώθηκε», σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ απηύθυναν κατ΄επανάληψιν εκκλήσεις για την απελευθέρωση του Μαϊσάρα Αμπού Χαμντίγε. Σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων, 25 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές πάσχουν από καρκίνο.