Η βιομηχανία ιδιωτικής ασφάλισης της Αυστραλίας, υποστηρίζει πως τελευταία έχουν εντοπιστεί γιατροί να χρεώνουν διαφορετικά ποσά για την ίδια εγχείρηση-ακόμα και να αποφασίζουν για το ύψος της αμοιβής τους ανάλογα με την εξωτερική εμφάνιση των ασθενών τους. Το ύψος της χρέωσης φαίνεται πως είναι ευθέως ανάλογο της τιμής των ρούχων που φοράει ο ασθενής και του αυτοκινήτου με το οποίο προσέρχεται στο ιατρείο.

Κι ενώ αποτελεί λογική πως οι ιατρικές πράξεις θα πρέπει να κοστολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια, διατυπώνονται επίσης υπόνοιες ότι γιατροί ανακαλούν προσυμφωνημένες συνεργασίες με ασθενείς, όταν συνειδητοποιούν πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να προκύψουν έξτρα αμοιβές για τους ίδιους. Στο ίδιο μοτίβο, κάποιοι γιατροί έχουν την τάση να χρεώνουν περισσότερο όσους ασθενείς έχουν ακριβότερη ασφάλεια ιατρικής περίθαλψης.

Όλα αυτά, τη στιγμή που στη χώρα του Ειρηνικού σχεδόν 90.000 ασφαλισμένοι συμμετέχουν στο Μεγάλο Πρόγραμμα Αλλαγής Ιατρικής Ασφάλισης, επιδιώκοντας περισσότερα οφέλη και ευνοϊκότερους χρηματικούς όρους.