Πλήρες αδιέξοδο, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες εκλογές, θα προκαλέσει στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας τυχόν απόρριψη ορισμένων εκ των μνημονιακών μέτρων από το Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως εκμυστηρεύθηκε σε στενούς συνεργάτες του ο πρωθυπουργός της χώρας, Πάσους Κοέλιου, σύμφωνα με την εφημερίδα Publico.

Μεταξύ των μέτρων που θα κριθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι η κατάργηση επιδομάτων σε δημόσιους υπαλλήλους και η έκτακτη εισφορά στους φορολογούμενους.

Οι συγκεκριμένες περικοπές υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ, ποσό που δύσκολα πλέον μπορεί να καλυφθεί. «Θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα» φέρεται να εξομολογήθηκε στους συνεργάτες του ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να κριθούν αντισυνταγματικά τα μέτρα.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέφυγε να προβλέψει το αποτέλεσμα, αρκούμενος να δηλώσει ότι και οι δικαστές πρέπει να αναλογιστούν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι αποφάσεις τους για το μέλλον της χώρας.

Ο πρωθυπουργός έχει επίσης να αντιμετωπίσει στο επόμενο διάστημα και την πρόταση μομφής σύσσωμης της Αντιπολίτευσης, έστω και αν έχει ελάχιστες πιθανότητες να ευδοκιμήσει.