Μία βραζιλιάνα γιατρός, η οποία κατηγορείται ότι προκάλεσε τον θάνατο επτά ασθενών για να ελευθερώσει κρεβάτια στη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου, ενδεχομένως να ευθύνεται για μέχρι και 300 θανάτους, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Υγείας.

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι η δρ. Βιρτζίνια Σοάρες Ντε Σόουζα και η ιατρική της ομάδα χορηγούσαν μυοχαλαρωτικά φάρμακα σε ασθενείς και στη συνέχεια τους μείωναν την τροφοδοσία του οξυγόνου προκαλώντας τον θάνατό τους από ασφυξία στο Ευαγγελικό Νοσοκομείο, στη νότια πόλη Κουριτίμπα.

Η 56χρονη χήρα Ντε Σόουζα συνελήφθη τον περασμένο μήνα και εναντίον της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού για επτά περιπτώσεις. Κατηγορίες για ανθρωποκτονία απαγγέλθηκαν επίσης και εναντίον τριών ακόμη γιατρών, τριών νοσηλευτριών και ενός φυσιοθεραπευτή, που συνεργάστηκαν με την Ντε Σόουζα.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το κίνητρο των φόνων που ήταν να ελευθερώνονται κρεβάτια στην ΜΕΘ του νοσοκομείου για άλλους ασθενείς έγινε γνωστό από υποκλοπές των τηλεφωνικών συνομιλιών της. Ο δικηγόρος της Ντε Σόουζα Ελίας Ματάρ Άσαντ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τους φόνους και ότι η αθωότητα της γιατρού θα αποδειχτεί.

Πάντως, αναμένεται να έρθουν στο φως της δημοσιότητας περισσότερες περιπτώσεις θανάτων ασθενών τους οποίους προκάλεσε η Ντε Σόουζα καθώς οι αρχές ερευνούν τα ιατρικά αρχεία 1.700 ασθενών που πέθαναν τα τελευταία επτά χρόνια στο νοσοκομείο, στην ΜΕΘ του οποίου επικεφαλής ήταν η Ντε Σόουζα.

«Ήδη έχουμε πιστοποιήσει περισσότερες από 20 περιπτώσεις και ερευνούμε σχεδόν 300 ακόμα», δήλωσε την Κυριακή στην εκπομπή Fantastico του τηλεοπτικού δικτύου Globo ο επικεφαλής των ερευνών του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας, δρ Μάριο Λομπάτο.

Αν οι εισαγγελείς αποδείξουν ότι η Ντε Σόουζα σκότωσε 300 ασθενείς, τότε θα πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κατά συρροήν δολοφόνων στον κόσμο. Σε κάποιες περιπτώσεις, η Ντε Σόουζα απουσίαζε από το νοσοκομείο κι έδινε τηλεφωνικώς οδηγίες στους βοηθούς της πώς να τερματίσουν τη ζωή του ασθενή, σύμφωνα με την δικογραφία.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστής της Κουριτίμπα διέταξε την αποφυλάκιση της Ντε Σόουζα και της ιατρικής της ομάδας.