Η Μεγάλη Βρετανία θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ιατρικής βοήθειας προς τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αξίας 179 εκατομμυρίων λιρών (211 εκατομμύρια ευρώ) σε διάστημα πέντε ετών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να επιτρέψουν στη χώρα να παρέχει ιατρική βοήθεια στους φτωχούς. Το πρόγραμμα θα επηρεάσει περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση μιας «διαρκούς ειρήνης», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα αυτή που πλήττεται από τη βία.

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στη χώρα, συγκλονίστηκα όχι μόνο από το ανθρώπινο κόστος αυτών των εγκλημάτων, αλλά και από την έλλειψη εγκαταστάσεων και διαθέσιμων πόρων για τη βοήθεια προς τους επιζώντες», είπε, ο κ. Χέιγκ σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λονδίνο.

Το πρόγραμμα συνδρομής που χρηματοδοτείται από το βρετανικό υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης, θα ισχύει για το 10% περίπου του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Θα ξαναχτιστούν κλινικές, θα βελτιωθεί το δίκτυο ύδρευσης και θα υπάρξει παροχή ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων. Η βρετανική βοήθεια θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα τον εμβολιασμό 64.000 μωρών ανά έτος κατά της ιλαράς και τη διανομή κουνουπιέρων για την προστασία έναντι της ελονοσίας.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματικής, που επισκέπτεται τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με την ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί είχε υποσχεθεί την Τρίτη να βοηθήσει με 200.000 λίρες (240.000 ευρώ) τα θύματα των βιασμών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η περιοδεία στην κεντρική Αφρική, η οποία ξεκίνησε από τη Ρουάντα, έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις μεγάλες δυνάμεις της G8 να ενεργήσουν κατά των βιασμών και της σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες ζώνες. Ο κ. Χέιγκ είπε ότι θα κάνει αυτό το ζήτημα προτεραιότητα στη συνεδρίαση τον επόμενο μήνα στο Λονδίνο, των υπουργών Εξωτερικών της G8.