Ύστερα από μια εβδομάδα σχετικής ηρεμίας με αφορμή νέα δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο η σχέση του ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον πρόεδρο της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι περνάει (ξανά)… κρίση.

Αφορμή του νέου επεισοδίου είναι τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ιλ Τζορνάλε» (ιδιοκτησίας της οικογένειας Μπερλουσκόνι), σύμφωνα με τα οποία, ο κουνιάδος του Φίνι έχει αγοράσει σπίτι στο Μονακό σε προνομιακή τιμή, λόγω της σχέσης του με τον πρόεδρο της Βουλής.

Πρόκειται για διαμέρισμα περίπου 70 τμ, το οποίο ήταν μέρος της ακίνητης περιουσίας του δεξιού κόμματος «Εθνική Συμμαχία» και αγοράσθηκε το 2008 από υπεράκτια εταιρεία έναντι 300.000 ευρώ.

Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πίσω από την αγοραπωλησία βρίσκεται ο Τζανκάρλο Τουλιάνι, αδελφός της συντρόφου του Φίνι και ότι η πραγματική αξία του ακινήτου ήταν πολύ μεγαλύτερη από την τιμή στην οποία πωλήθηκε.

Ο βουλευτής Ίταλο Μποκίνο, στενός συνεργάτης του προέδρου της Βουλής, υποστήριξε ότι «ξανάρχισε πόλεμος λάσπης κατά του Φίνι, στον οποίο εμπλέκονται άτομα που ανήκουν σε εκτροχιασμένες μυστικές υπηρεσίες».

Εν τω μεταξύ, σε ειδησεογραφικά sites, αναρτήθηκε βεβαίωση υπογεγραμμένη από τον υπουργό Δικαιοσύνης της νήσου Σάντα Λουσία στην Καραϊβική, που αναφέρει ότι το σπίτι του Μονακό ανήκει όντως σε off – shore εταιρείες, οι οποίες είναι άμεσων συμφερόντων του Τζανκάρλο Τουλιάνι.

Ο Μποκίνο σχολίασε τη νέα αυτή εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για πλαστή βεβαίωση, η οποία προέκυψε από ενέργειες ατόμων που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του πρωθυπουργικού μεγάρου».

Την ίδια ώρα, ανώτερα στελέχη του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας» συνεχίζουν να ζητούν από τον πρόεδρο της Βουλής, να υποβάλει παραίτηση με τη λογική ότι «δεν μπορεί να είναι, συγχρόνως, υψηλότατος θεσμικός ιθύνοντας και αρχηγός πολιτικού κινήματος».

Ο «πόλεμος νεύρων» και οι αμοιβαίες επιθέσεις των άλλοτε συμμάχων Μπερλουσκόνι και Φίνι, έχουν φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Ο «Καβαλιέρε» επαναλαμβάνει στους συνεργάτες του ότι «ο Φίνι θέλει να τον εξοντώσει πολιτικά, στερώντας του τη νομική ασπίδα που θα μπορούσε να μπλοκάρει τις διάφορες δίκες σε βάρος του». Από την άλλη, ο Τζανφράνκο Φίνι κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης της οικογένειας Μπερλουσκόνι για «εκστρατεία πολιτικού διωγμού χωρίς προηγούμενο».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο «μίστερ τιβί», ετοιμάζεται να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο, στις 29 του μηνός, για να εκθέσει τις κύριες , μελλοντικές προτεραιότητες του κυβερνητικού του προγράμματος. Αρχικά, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να ζητήσει από το σώμα ψήφο εμπιστοσύνης.

Όπως σημειώνει, όμως, σήμερα, ο Τύπος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο. Δεν αποκλείεται, ο Μπερλουσκόνι, να αναφερθεί, απλώς, στους ζωτικούς τομείς της πολιτικής του δράσης, να καυτηριάσει τη στάση του Φίνι (που δημιούργησε αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα) και να προσπαθήσει να βρει την αναγκαία πλειοψηφία, για να συνεχίσει να κυβερνά.

Το μεγάλο ερώτημα, είναι αν, τελικά, χωρίς τις 35 ψήφους των βουλευτών του Φίνι, η κυβέρνηση του “Καβαλιέρε”, θα μπορέσει να εξασφαλίσει, στη βουλή, την αναγκαία πλειοψηφία (316 βουλευτές) για να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.