Ορισμένες επιθέσεις σε συστήματα πληροφορικής που προέρχονται από την Κίνα και έχουν στόχο αμερικανικές επιχειρήσεις ή υποδομές «υποστηρίζονται από το κράτος», δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί παράλληλα κατά της «πολεμικής ρητορικής» στις περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων και καλεί το Κογκρέσο να ενεργήσει για να ενισχύσει την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής.

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να επιδίδονται σε κατασκοπεία σε συστήματα πληροφορικής ή σε κυβερνοεπιθέσεις και σε έναν αληθινό πόλεμο», σημείωσε ο Ομπάμα κατά την συνέντευξη Τύπου στο ABC η οποία βιντεοσκοπήθηκε χθες.

«Αυτό που είναι αληθινό είναι ότι έχουμε δει μια σαφή αύξηση των απειλών στην ασφάλεια των συστημάτων μας πληροφορικής. Ορισμένες υποστηρίζονται από το κράτος. Άλλες υποστηρίζονται από εγκληματίες», πρόσθεσε.

«Ήμασταν πολύ σαφείς με τους Κινέζους, εξηγώντας τους ότι αναμένουμε από αυτούς να σέβονται τις συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

«Και θα έχουμε ορισμένες μάλλον αυστηρές συζητήσεις μαζί τους, ήδη είχαμε», σημείωσε, εκφράζοντας τη λύπη του για την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κλοπή βιομηχανικών μυστικών μέσω της κατασκοπείας στα συστήματα πληροφορικής.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, υποστηρίζοντας ότι και η ίδια έχει αποτελέσει στόχο τέτοιων επιθέσεων.

«Αυτό που χρειάζεται στον κυβερνοχώρο, δεν είναι ο πόλεμος αλλά η ρύθμιση και η συνεργασία», δήλωσε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Σουνιίνγκ.

Την Δευτέρα ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Κίνα να λάβει μέτρα κατά της κυβερνοπειρατείας και της ψηφιακής κατασκοπείας, προειδοποιώντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να ανεχθεί τις επιθέσεις αυτού του είδους.

Στις 20 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση Ομπάμα δεσμεύτηκε για «σθεναρή» αντίδραση στην κλοπή βιομηχανικών μυστικών από επιχειρήσεις ή ξένες χώρες, σε ένα κείμενο-πλαίσιο, στο οποίο αναφέρονταν πολλά παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων προς όφελος κινεζικών οντοτήτων.