Ο φυλακισμένος ηγέτης των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν θεωρεί πιθανή την απόσυρσή τους από την Τουρκία μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με το προσχέδιο ειρήνης που εστάλη στην ηγεσία του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και σε κούρδους πολιτικούς, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου.

Ο Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στο νησί-φυλακή Ιμραλί από το 1999 που συνελήφθη, βρίσκεται από τον Οκτώβριο σε διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για τα βασικά σημεία μίας συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει κοστίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους από το 1984 όταν ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας των κούρδων.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι το PKK θα πρέπει να απαντήσει εντός δύο εβδομάδων ότι οι αντάρτες θα ξεκινήσουν να τηρούν επίσημη εκεχειρία στις 21 Μαρτίου και ότι μέχρι τον Αύγουστο θα ολοκληρωθεί η απόσυρση των δυνάμεών τους, αναφέρουν οι φιλο-κυβερνητικές εφημερίδες Sabah και Star.

Το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από το αν και πότε η Τουρκία θα περάσει τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας. Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, που δεν επιβεβαιώθηκαν ακόμη, αναφέρουν ότι το σχέδιο του Οτσαλάν προτείνει τη διατήρηση της ακεραιότητας του τουρκικού κράτους χωρίς να υπάρξει κάποιο αίτημα για κουρδική αυτονομία.