Οι παγκόσμιες δυνάμεις ευελπιστούν ότι το Ιράν θα ανταποκριθεί θετικά στη νέα πρόταση για άρση ορισμένων κυρώσεων εάν η Τεχεράνη περιορίσει την πυρηνική της δραστηριότητα. Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει τις ανησυχίες της ότι η Τεχεράνη ίσως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα για την κατασκευή βομβών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Κίνα και η Ρωσία παρουσίασαν την πρόταση κατά την πρώτη τους συνάντηση με το Ιράν, μέσα σε οκτώ μήνες, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Αλμάτι. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων, το ισλαμικό κράτος εξετάζει την πρόταση.

Δυτικοί αξιωματούχοι περιέγραψαν την πρώτη ημέρα των συνομιλιών ως «εποικοδομητική», ενώ δήλωσαν ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένες πτυχές των προτάσεων των παγκόσμιων δυνάμεων σε διμερείς συνομιλίες που είχε το Ιράν με τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Το Ισραήλ θα παρακολουθεί στενά το αποτέλεσμα της συνάντησης, που πραγματοποιείται στην πόλη του Καζακστάν, ενώ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν εάν οι διπλωματικές ενέργειες ή οι κυρώσεις αποτύχουν να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Από την πλευρά του το Ιράν δήλωσε ότι στόχος του είναι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο.

Κατά την πιο πρόσφατη προσπάθειά τους να βρουν μια λύση στο αδιέξοδο, οι δυνάμεις πρότειναν στο Ιράν τη χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων, οι οποίες έχουν κοστίσει ακριβά στην οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, διπλωμάτες και αναλυτές προβλέπουν ότι οι πιθανότητες των συζητήσεων να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία είναι ελάχιστες, πριν από τις προεδρικές εκλογές οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο.