Όλοι μας ονειρευόμαστε κάθε βράδυ, δεν κατεβάζουμε ωστόσο μυθιστορηματικές ιδέες που γίνονται λογοτεχνικά μπεστ σέλερ.

Κι αυτό γιατί τα «εμπνευσμένα» όνειρα δεν χειραγωγούνται, αποφασίζουν μόνα τους πότε θα αφήσουν στίγμα ανεξίτηλο στη μνήμη του ανθρώπου.

Είναι όμως και το άλλο: δεν απαντάται και πολύ συχνά το δημιουργικό μυαλό που θα μεταπλάσει το ζωντανό όνειρο σε ιστορία και θα το βάλει στο χαρτί.

Όταν λοιπόν αυτά τα δύο συναντιόνται αρμονικά, η λογοτεχνία είναι η μεγάλη κερδισμένη και εμείς φυσικά, οι αναγνώστες, που απολαμβάνουμε τη δημιουργία του Μορφέα «μεταγραμμένη» από την πένα του συγγραφέα.

Ας δούμε 5 πασίγνωστες νουβέλες που δημιουργήθηκαν με τον μεταφυσικό αυτό τρόπο…

Twilight – Stephenie Meyer

Τον Ιούνιο του 2003, η μητέρα από την Αριζόνα Stephenie Meyer ξύπνησε με το μυαλό της απασχολημένο με το ζωντανό όνειρο που είχε μόλις δει: δύο νέοι εραστές ήταν ξαπλωμένοι σε ένα λιβάδι, συζητώντας γιατί ο έρωτάς τους δεν θα μπορούσε να καρποφορήσει. Στην ιστοσελίδα της, η Meyers αναφέρει: «ο ένας από τους δύο αυτούς ανθρώπους ήταν απλά μια συνηθισμένη κοπέλα. Ο άλλος ήταν εκπληκτικά όμορφος, λαμπερός και βρικόλακας»! Όσο για τη συζήτησή τους, περιλάμβανε τα εξής δύο ακανθώδη ζητήματα: το γεγονός ότι οι δυο τους ήταν σφόδρα ερωτευμένοι και το «άλλο» γεγονός με τις δύσκολες ώρες που περνούσε το βαμπίρ συγκρατούμενο να μην τη φάει. Το όνειρο είναι φυσικά η σεναριακή βάση για μια από τις δημοφιλέστερες σειρές νεανικής λογοτεχνίας των τελευταίων καιρών, με το βιβλίο της Meyer να πουλάει περισσότερα από 17 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και να έχει πυροδοτήσει 4 ακόμα νουβέλες καθώς και 4 χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ…

Misery – Stephen King

Ένας από τους γνωστότερους και πλέον ευπώλητους συγγραφείς των καιρών μας, ο Στίβεν Κινγκ αντλεί συχνά-πυκνά έμπνευση για τα βιβλία του από το μεγάλο βασίλειο του ύπνου. Στην περίπτωση του «Misery», ο Κινγκ περιγράφει το πώς αποκοιμήθηκε κατά τη διάρκεια πτήσης και ονειρεύτηκε την υπόθεση του βιβλίου: την απαγωγή του αγαπημένου συγγραφέα από μια fan του, που αποφασίζει να τον κρατήσει όμηρο. Όταν μάλιστα ξύπνησε, ο συγγραφέας ήταν τόσο αγχωμένος μήπως ξεχάσει την υπόθεση που κάθισε επιτόπου στο αεροδρόμιο και έγραψε τις πρώτες 40-50 σελίδες της νουβέλας του! Το «Misery» θα γινόταν παγκόσμιο μπεστ σέλερ, θα μεταφερόταν ιδανικά στο σινεμά και θα έκανε την πρωταγωνίστρια Kathy Bates (στον ρόλο της παρανοϊκής Annie Wilkes) να κερδίσει Όσκαρ Γυναικείου Ρόλου…

Frankenstein – Mary Shelley

Ήταν το 1816 όταν η Μέρι Σέλεϊ, σε ηλικία μόλις 18 ετών, θα περνούσε το καλοκαίρι με τον εραστή της (και κατοπινό σύζυγό της) Πέρσι Σέλεϊ στο κτήμα του λόρδου Βύρωνα στην Ελβετία. Ένα βράδυ λοιπόν οι δυο τους είχαν μια συζήτηση για το φανταστικό θέμα του αν και πώς θα μπορούσε ένα νεκρό σώμα να αποκτήσει και πάλι ζωή μέσω της δύναμης του ηλεκτρισμού. Η Σέλεϊ έπεσε λοιπόν εκείνη τη νύχτα στο κρεβάτι με εικόνες πτωμάτων που στροβιλίζονταν πίσω στη ζωή. Όταν αποκοιμήθηκε, «είδε» κυριολεκτικά το τέρας Φρανκενστάιν καθώς και τις ακριβείς συνθήκες που τον έφεραν πίσω στη ζωή! Η Σέλεϊ ξύπνησε και ξεκίνησε να γράφει ένα μικρό διήγημα με βάση το όνειρό της, ενώ αργότερα μέσα στη χρονιά ο επίσης συγγραφέας Πέρσι την ώθησε να το επεκτείνει σε μυθιστόρημα. Πριν κλείσει λοιπόν τα 19 της χρόνια, η Σέλεϊ θα έδινε στην ανθρωπότητα μια από τις γνωστότερες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας (και τρόμου) του κόσμου…

The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde – Robert Louis Stevenson

Ο Σκωτσέζος Robert Louis Stevenson ήταν ήδη επιτυχημένος συγγραφέας όταν ονειρεύτηκε ένα βράδυ έναν γιατρό με διπλή προσωπικότητα και ξυπνώντας τον έπιασε δημιουργικός οίστρος! Ο Stevenson άρχισε μάλιστα να καταγράφει σκηνή-σκηνή το ζωντανό όνειρό του και πριν καλά-καλά το καταλάβει είχε μέσα σε 3 μόνο μέρες την πρωτόλεια εκδοχή του βιβλίου του. Κατόπιν θα έκανε διορθώσεις και προσθαφαιρέσεις στο υλικό του, με το τελικό χειρόγραφο να ολοκληρώνεται μόλις σε 10 μέρες από την αρχική ονειρική του σύλληψη. Ο Δρ Τζέκιλ και ο Μίστερ Χάιντ έμελλε να γίνουν από τους χαρακτήρες-σύμβολα της παγκόσμιας λογοτεχνίας…

Jonathan Livingston Seagull – Richard Bach

Ήταν το 1959 όταν ο αεροπόρος Ρίτσαρντ Μπαχ άκουσε αυτό που ο ίδιος ονόμασε «απόκοσμη φωνή» να του ψιθυρίζει στο αυτί τον τίτλο της νουβέλας του. Έγραψε επιτόπου τα πρώτα κεφάλαια του «Γλάρου Ιωνάθαν», πριν στερέψει οριστικά από έμπνευση: παράχωσε το χειρόγραφο σε ένα συρτάρι και το θέμα ξεχάστηκε. Οχτώ χρόνια αργότερα ωστόσο ήταν ένα όνειρο που θα έδινε τη λύση στον χαμένο οίστρο του Μπαχ: είδε στον ύπνο του όλη τη συνέχεια του βιβλίου του, με την καταγραφή του κατόπιν στο χαρτί να φαντάζει σαν απλή λογοκλοπή από τον ονειρικό κόσμο! Κι έτσι γεννήθηκε ένα από τα δημοφιλέστερα αφηγήματα του κόσμου, παγκόσμιο μπεστ σέλερ και μια από τις γνωστότερες ιστορίες που όλοι ξέρουμε, με τον Μπαχ να σχολιάζει ωστόσο για το όνειρό του: «Ποτέ δεν σου δίνεται ένα όνειρο χωρίς να σου δοθεί επίσης η ικανότητα να το πραγματοποιήσεις. Αν και κάποιες φορές θα χρειαστεί να δουλέψεις γι’ αυτό»…