Μηδενική θα είναι η ανοχή των ρουμανικών αρχών σε περιπτώσεις απάτης που σχετίζονται με το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου ή με άλλες παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας Ντάνιελ Κονσταντίν, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ελέγχων της εθνικής υπηρεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων (ANSVSA) σε επιχειρήσεις της εγχώριας αγοράς.

Η υπηρεσία σήμανε συναγερμό στο σύστημα προειδοποιήσεων, όταν ανακάλυψε κρέας που είχε ετικέτα «βόειο» σε εταιρεία στην επαρχία Ίλφοβ στη νότια Ρουμανία, ενώ, όπως αποδείχθηκε, το κρέας ήταν αλόγου.

Ο πρόεδρος της ANSVSA έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι στα καταστήματα που μεταποιούν, εμπορεύονται και αποθηκεύουν κρέας. Στη συνέχεια ελήφθησαν δείγματα από μπριζόλες κόντρα φιλέτο σε εμπορική εταιρεία στην επαρχία Ίλφοβ. Το ύποπτο προϊόν μεταφέρθηκε στην εταιρεία,από αποθήκη κατεψυγμένων τροφίμων στην επαρχία ‘Αλμπα στην κεντρική Ρουμανία.

Στις 19 Φεβρουαρίου, το Ινστιτούτο Υγιεινής και Δημόσιας Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επιβεβαίωσε ότι το δείγμα που ελήφθη ήταν κρέας αλόγου και όχι βόειο. Την ίδια μέρα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και Ασφάλειας Τροφίμων της επαρχίας Ίλφοβ έκανε έλεγχο στην εμπορική εταιρεία από την οποία ελήφθησαν δείγματα και διαπίστωσε ότι το κρέας προήλθε από την αποθήκη κατεψυγμένων τροφίμων στην επαρχία Άλμπα.

Το σύνολο της ποσότητας του κρέατος που υπήρχε στην εταιρεία απομονώθηκε από τα υπόλοιπα προϊόντα και διατάχθηκε η απόσυρση από την αγορά.

Στη διάρκεια των ελέγχων, ο διευθυντής της αποθήκης κατεψυγμένων τροφίμων παραδέχθηκε ότι συνηθίζουν να βάζουν πλαστές ετικέτες στα προϊόντα, χρησιμοποιώντας ετικέτες με την επωνυμία ορισμένων εξουσιοδοτημένων εταιρειών, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι επιθεωρητές της ANSVSA ζήτησαν τα μοντέλα των ετικετών από τις δύο πιθανές εταιρείες προέλευσης, τα συνέκριναν με τις ετικέτες που έβαζαν στα προϊόντα οι υπεύθυνοι της αποθήκης και διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ο πρόεδρος της υπηρεσίας Μιχάι Τουρτσάνου ενημέρωσε τηλεφωνικά τον περιφερειάρχη της Άλμπα για το θέμα και ζήτησε τη συνεργασία του για την διεξαγωγή της έρευνας.

Η ANSVSA τονίζει ότι οι ποσότητες του κρέατος που ελέγχονται, προορίζονταν για κατανάλωση στην εγχώρια αγορά και όχι για εξαγωγή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια, προσθέτει, δεν μπορεί να συνδεθεί το μεμονωμένο περιστατικό με την κατάσταση που επικρατεί στις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.