Μάρτυρας δήλωσε στο δικαστήριο, όπου συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία για να αποφασιστεί αν θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο νοτιοαφρικανός χρυσός παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, ότι τον άκουσε να
διαπληκτίζεται βίαια με τη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ τη νύχτα που το νεαρό μοντέλο έπεφτε νεκρό.

Ο εισαγγελέας Ζέρι Νελ αμφισβήτησε την εκδοχή του Πιστόριους, ο οποίος είχε πει την προηγουμένη πως η βραδιά είχε εξελιχθεί καλά και πως το ζευγάρι είχε κοιμηθεί μετά τις 22:00.

Ο αθλητής υποστήριζε πως δεν ξύπνησε παρά λίγο πριν από το επεισόδιο και πυροβόλησε την πόρτα της τουαλέτας επειδή φοβόταν πως είχε εισβάλει ένας κλέφτης και νόμιζε πως η φίλη του ήταν ακόμη στο κρεβάτι.

«Το θύμα ήταν ντυμένο τη στιγμή των πυροβολισμών», υπογράμμισε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας πως ο κατηγορούμενος «άνοιξε εσκεμμένα πυρ προς τη λεκάνη της τουαλέτας από μια απόσταση 1,5 μέτρου»,

«Πυροβόλησε κατ’ ευθείαν προς την τουαλέτα, προς την κατεύθυνση της λεκάνης», δήλωσε.

Η Ρίβα Στέενκαμπ φορούσε λευκά σορτς και μαύρο μπλουζάκι και ήταν καλυμμένη με πετσέτες τη στιγμή που έφτασαν οι πρώτες βοήθειες, διευκρίνισε.

«Όταν ανοίγετε την πόρτα, η λεκάνη της τουαλέτας βρίσκεται στα αριστερά σας. Πρέπει συνεπώς να γυρίσετε λίγο και να πυροβολήσετε με γωνία για να χτυπήσετε τη λεκάνη», διευκρίνισε ο ερευνητής Χίλτον Μπόθα, ο οποίος παρουσίασε στο δικαστήριο ένα σχέδιο του τόπου του εγκλήματος.

Ο ερευνητής εξήγησε πως έφθασε στις 04:15 το πρωί της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, όταν η Ρίβα Στέενκαμπ ήταν ήδη νεκρή, πράγμα που συμφωνεί με την εκδοχή του Πιστόριους, ο οποίος είπε ότι η γυναίκα πέθανε στην αγκαλιά του.

«Βρήκα τη νεκρή να κείτεται στο πάτωμα στη βάση του κλιμακοστασίου στο ισόγειο. Η ομάδα των πρώτων βοηθειών είχε ήδη διαπιστώσει το θάνατό της», διευκρίνισε ο αστυνομικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θύμα είχε χτυπηθεί από τρεις σφαίρες: στο δεξιό μέρος του κεφαλιού πάνω από το αυτί, στο δεξιό αγκώνα -η σφαίρα έσπασε τον βραχίονα- και στον δεξιό γοφό.

Η αστυνομία βρήκε δύο κινητά τηλέφωνα στο μπάνιο, αλλά δεν είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τις πρώτες πρωινές ώρες που διαπράχθηκε το έγκλημα, πρόσθεσε ο ερευνητής.

Εξάλλου ο ερευνητής Μπόθα ανακοίνωσε πως ο κατηγορούμενος θα διωχθεί επίσης για παράνομη κατοχή πυρομαχικών.

«Βρήκαμε ένα κουτί με σφαίρες των .38. Δεν διαθέτει άδεια κατοχής τέτοιων σφαιρών», δήλωσε προς το ακροατήριο του δικαστηρίου της Πρετόρια που πρόκειται να αποφασίσει για την ενδεχόμενη αποφυλάκιση του αθλητή με εγγύηση.

Η υπεράσπιση υποστηρίζει πως πρόκειται για δυστύχημα και ζητεί την αποφυλάκιση του Πιστόριους με εγγύηση, ενώ η εισαγγελία εκτιμά πως πρόκειται για φόνο εκ προμελέτης.

Η ακροαματική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ως την Παρασκευή, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Η σορός της 29χρονης Ρίβα Στέενκαμπ αποτεφρώθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο χθες στο Πορτ Ελίζαμπεθ.