Η Βόρεια Κορέα απείλησε τη Νότια Κορέα με «τελική καταστροφή», κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον πυρηνικό αφοπλισμό, προειδοποιώντας ότι θα προβεί και σε «επόμενα βήματα» αν κλιμακωθούν οι διεθνείς αντιδράσεις για την ατομική δοκιμή που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα.

«Όπως λέει και η παροιμία, ένα νεογέννητο κουτάβι δεν γνωρίζει φόβο μιας τίγρης. Ακανόνιστη συμπεριφορά της Νότιας Κορέας θα σημάνει μόνο την τελική καταστροφή της», δήλωσε ο διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας Yong Jon Ryon κατά της διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με το πρακτορείο ρόιτερς.

Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα την πυρηνική δοκιμή, ο εν λόγω διπλωμάτης ανέφερε ότι η χώρα του έκανε πρόσφατα ένα «αποφασιστικό βήμα για αυτοάμυνα», που αποτελεί και αποτρεπτική κίνηση έναντι κάθε επίδοξου «ξένου εισβολέα».

«Αν (μετά την πυρηνική δοκιμή) κλιμακωθεί η εχθρική προσέγγιση προς την Βόρεια Κορέα, περιπλέκοντας την κατάσταση, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ισχυρά βήματα», προειδοποίησε ο Yong Jon Ryon, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τη Νότια Κορέα, και άλλες χώρες, με την εκπρόσωπο της Βρετανίας στην διάσκεψη, Joanne Adamson, να κάνει λόγο για «εντελώς ακατάλληλη γλώσσα, προς την λάθος κατεύθυνση».

«Δεν μπορεί να επιτραπεί ότι έχουμε εκφράσεις που παραπέμπουν στην πιθανή καταστροφή των κρατών-μελών του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ, Λόρα Κένεντι, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του βορειοκορεάτη διπλωμάτη «άκρως ανησυχητικές».