Λίγοι έχουν επισκεφτεί τη Σελήνη, όμως μια οικογένεια βρίσκεται εκεί τα τελευταία 41 σχεδόν χρόνια.

Ο αστροναύτης Charles Duke, που συμμετείχε στην αποστολή του Apollo 16 στο φεγγάρι, μπορεί να μην περπάτησε πρώτος στη Σελήνη όμως άφησε στην επιφάνεια της μια φωτογραφία της οικογένειάς του.

Ήταν 23 Απριλίου του 1972 όταν οι αστροναύτες Charlie Duke, Ken Mattingly και John Young ξεκινούσαν το ταξίδι τους στο φεγγάρι για να εξερευνήσουν την επιφάνεια του μέσα σε ένα ειδικά κατασκευασμένο όχημα.

Ο Charles Duke τότε αποφάσισε να αφήσει πίσω του μια φωτογραφία με τη σύζυγο και τους δύο γιους τους, η οποία παραμένει στη Σελήνη από τότε μέχρι και σήμερα.

Η φωτογραφία από πίσω είναι υπογεγραμμένη από την οικογένεια και αναφέρει το εξής μήνυμα: «Αυτή είναι η οικογένεια του αστροναύτη Duke από τον πλανήτη Γη. Προσγείωση στη Σελήνη, Απρίλιος 1972».

Η αποστολή του Apollo 16 ήταν η δέκατη επανδρωμένη αποστολή του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, η πέμπτη που προσγειώθηκε στο φεγγάρι και η πρώτη που εξερεύνησε τα σεληνιακά υψίπεδα.

Η εκτόξευση έγινε στις 16 Απριλίου του 1972 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Η αποστολή διήρκεσε 11 ημέρες, μία ώρα και 51 λεπτά και το πλήρωμα επέστρεψε στη Γη στις 27 Απριλίου.

«Είναι φανταστικά! Αυτό το πρώτο βήμα στο φεγγάρι είναι απίστευτη αίσθηση» ήταν τα πρώτα λόγια του Charlie Duke όταν πάτησε το πόδι του στη Σελήνη.

Ο Duke σε ηλικία 36 ετών ήταν ο 10ος και νεότερος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη.