Το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας και η αρμόδια υγειονομική αρχή στην επαρχία Στάφορντσιρ θυσίασαν στον βωμό του χρήματος 1200 ζωές ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο της πόλης Στάφορντ, σύμφωνα με έκθεση του νομικού συμβούλου της βασίλισσας, Ρόμπερτ Φράνσις, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, να ζητήσει συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το 2009 όταν διαπιστώθηκε ότι έως και 1.200 ασθενείς περισσότεροι από όσο αναμενόταν πέθαναν ενώ νοσηλεύονταν την περίοδο 2005-2008.

Η έκθεση του Ρόμπερτ Φράνσις, ο οποίος ανέλαβε ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμων να διερευνήσει την υπόθεση, κατηγορεί το υπουργείο ότι είχε στη συγκεκριμένη περίπτωση ως προτεραιότητα τα χρήματα και όχι τη φροντίδα των ασθενών.

Παράλληλα επικρίνει τις τοπικές υγειονομικές αρχές για ανοχή ή συγκάλυψη των παραλείψεων που οδήγησαν στους θανάτους των ασθενών.

Δεν κατονομάζονται ωστόσο συγκεκριμένοι αξιωματούχοι ως υπεύθυνοι για την «καταστροφή» που συντελέστηκε στο νοσοκομείο.

Ο κ. Φράνσις περιέγραψε κατά την παρουσίαση των πορισμάτων του μια κατάσταση κατά την οποία το νοσοκομείο του Στάφορντ δεν μπορούσε. λόγω ελλιπούς έμψυχου δυναμικού. να παράσχει επαρκή περίθαλψη στους ασθενείς του, προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δυσλειτουργία της διοίκησης.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι παρά τις σχετικές αναφορές οι αρμόδιες αρχές δεν έδρασαν αναλόγως.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν στο νοσοκομείο Στάφορντ «όχι απλώς λάθος, αλλά τραγικά». Απολογήθηκε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων εκ μέρους της κυβέρνησης και της χώρας στους συγγενείς των θυμάτων, εκφράζοντας την λύπη και την συγγνώμη του.

Η έκθεση περιλαμβάνει 290 συστάσεις επί ενός ευρέος φάσματος πολιτικών στον τομέα της υγείας, καλώντας σε «μηδενική ανοχή» απέναντι σε φαινόμενα ανεπαρκούς περίθαλψης και προτείνοντας το κλείσιμο νοσοκομείων που δεν πληρούν βασικά επίπεδα παροχής φροντίδας.