Ο Ελισάντρο Σφορ, ένας από τους ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου Kiss στην Σάντα Μαρία, στη νότια Βραζιλία, στο οποίο 231 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά, συνελήφθη σήμερα, όπως και δύο μέλη του συγκροτήματος που έπαιζε μουσική στην σκηνή του κλαμπ την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο ένας από τους ιδιοκτήτες του κλαμπ, ο Ελισάντρο Σφορ, συνελήφθη, όπως και ο τραγουδιστής και ένα άλλο μέλος του συγκροτήματος, το οποίο ήταν επιφορτισμένο με την ασφάλεια των μουσικών, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σάντα Μαρία.

Οι συλληφθέντες τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση «για μέγιστη περίοδο πέντε ημερών», πρόσθεσε η ίδια. Αυτοί θα πρέπει να απολογηθούν για μια σειρά από απροσεξίες και παραλείψεις λόγω των οποίων προκλήθηκε αυτή η καταστροφή, σύμφωνα με μαρτυρίες και τις πρώτες δηλώσεις των πυροσβεστών και της αστυνομίας.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από πυροτεχνήματα που έριξε το βραζιλιάνικο συγκρότημα που έπαιζε στο Kiss. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, η άδεια του κέντρου είχε λήξει από τον Αύγουστο, ενώ πολλοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι εμποδιζόταν η πρόσβαση στις εξόδους κινδύνου του κτιρίου και ότι οι φύλακες του Kiss εμπόδισαν αρχικά την έξοδο των πρώτων πελατών που ήθελαν να βγουν από αυτό.

Άλλος ένας από τους ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου θεωρείται φυγάς, δήλωσε άλλος εκπρόσωπος της αστυνομίας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1.

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, φέρεται ότι συνελήφθη στην κοντινή πόλη Μάτα κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός άλλου μέλους του συγκροτήματος που έχασε τη ζωή του στην φωτιά.

Η Βραζιλία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ σήμερα μετά την τραγωδία αυτή, η οποία σημειώθηκε 500 ημέρες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ του 2014 και εγείρει ερωτήματα όσον αφορά την ασφάλεια στους δημόσιους χώρους της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας της Fifa, Ζερόμ Βαλκ, διαβεβαίωσε ότι το δράμα αυτό «που ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί», δεν αφορά σε τίποτα «την ασφάλεια των σταδίων κατά το Κύπελλο Συνομοσπονδιών (από τις 15 ως τις 30 Ιουνίου στην Βραζιλία) και το Μουντιάλ-2014».

Η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα και όλες οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ η Σάντα Μαρία και άλλες πόλεις της νότιας Βραζιλίας ενταφιάζουν σήμερα τα 231 θύματα της τραγωδίας.