Οι διαπραγματεύσεις των πρωθυπουργών του Κοσόβου και της Σερβίας, Χασίμ Θάτσι και Ίβιτσα Ντάτσιτς, θα τερματιστούν τον Απρίλιο με επίτευξη συμφωνίας, η οποία μπορεί να είναι ειρηνευτική συμφωνία παρόμοια με εκείνη μεταξύ των δύο Γερμανιών, δήλωσε ο συντονιστής της αντιπροσωπείας της Πρίστινας στο διάλογο με το Βελιγράδι Μπλερίμ Σάλα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Σάλα, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Kohavision του Κοσόβου, είπε ότι οι δύο πρωθυπουργοί αποσαφήνισαν ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο στην ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον.

Έως τον Απρίλιο θα εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες των εκπροσώπων των δύο πλευρών και στην επόμενη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα συζητηθεί αποκλειστικά η διάλυση των δομών ασφαλείας της Σερβίας στο βόρειο Κόσοβο, συμπλήρωσε ο κ. Σάλα.

Ανέφερε ακόμη ότι οι συνομιλίες για τα τεχνικής φύσης ζητήματα, τις οποίες από την πλευρά του Κοσόβου διεξάγει η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Εντίτα Ταχίρι, θα τερματιστούν το Φεβρουάριο.

Ο κ. Σάλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Βελιγράδι θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου «την ημέρα πριν από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».