Καπνός σε τμήμα αεροσκάφους μπόινγκ 787 Dreamliner της ιαπωνικής εταιρείας All Nippon Airways (ANA) είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει αναγκαστική προσγείωση και να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Σύμφωνα με την εταιρεία ο καπνός παρουσιάστηκε σε τμήμα του αεροσκάφους στο οποίο βρισκόταν ηλεκτρικός συσσωρευτής, από τον οποίο ξεκίνησε το πρόβλημα.

Πρόκειται για το έβδομο περιστατικό που σημειώνεται στις ιαπωνικές αεροπορικές εταιρίες ΑΝΑ και Japan Airlines ( JAL) μέσα σε δύο εβδομάδες.Τα περιστατικά αυτά ανάγκασαν την ΑΝΑ να καθηλώσει τα 17 αεροσκάφη Dreamliner που διαθέτει και λίγο αργότερα έκανε το ίδιο και η JAL με τα επτά δικά της αεροσκάφη.

Το ιαπωνικό υπουργείο Μεταφορών ιδιαίτερα ανήσυχο έκανε λόγο για σοβαρό περιστατικό και έστειλε ειδικούς στο αεροσκάφος του προσγειώθηκε στη νότια Ιαπωνία.

Το Μπόινγκ 787 πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση από το Ούμπε στο Τόκιο με 129 επιβάτες και οκτώ μέλη του πληρώματος. Αρκετοί επιβαίνοντες τραυματίστηκαν ελαφρά στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας τις ειδικές τσουλήθρες στο αεροδρόμιο Τακαμάτσου, στο Σικόκου.

Ο όμιλος Μπόινγκ ανακοίνωσε πως «θα συνεργαστεί με τους πελάτες του και τις αρμόδιες αρχές» για να διαφωτίσει τα αίτια των ατυχημάτων αυτών. Το νέο αυτό περιστατικό αμαυρώνει ακόμα περισσότερο τη φήμη των αεροσκαφών Dreamliner, τα οποία έχουν παρουσιάσει από τον πρώτο μήνα της εκμετάλλευσής τους τεχνικά προβλήματα.

«Είναι αλήθεια πως το αεροσκάφος παρουσίασε πρόσφατα μια σειρά προβλημάτων. Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε ότι το σημερινό πρόβλημα είχε κάτι κοινό με τα προηγούμενα», παραδέχτηκε η εκπρόσωπος της ΑΝΑ.

Οι βλάβες στα Μπόινγκ 787 των ιαπωνικών αεροπορικών εταιριών έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο κοινό, υπογράμμισε χθες ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος ζήτησε την διεξαγωγή επίσημης έρευνας σε όλα τα σκάφη της JAL.

«Πιστεύω πως οι ιάπωνες πολίτες ανησυχούν πολύ ακούγοντας κάθε ημέρα για τα προβλήματα των Μπόινγκ 787 Dreamliner», επισήμανε ο Ακιχίρο Ότα.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Αμερικανική Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε προκαταρκτική εκτίμηση για το νέο ατύχημα στο οποίο εμπλέκεται αεροσκάφος Μπόινγκ 787.

«Το περιστατικό αυτό θα περιληφθεί στην έρευνα που άρχισε την περασμένη εβδομάδα για τα βασικά συστήματα του Μπόινγκ 787, αυτά του σχεδιασμού, της κατασκευής και της συναρμολόγησης του αεροσκάφους», επισημαίνει η υπηρεσία.

Η Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ινδίας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ελέγχους των αεροσκαφών Μπόινγκ 787 Dreamliner, τα οποία χρησιμοποιεί η εταιρία Air India. «Θα εξετάσουμε την κατάσταση σε συνεργασία με τον όμιλο Μπόινγκ και την Air India», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Αρούν Μίσρα και πρόσθεσε πως «ως τώρα δεν υπάρχει θέμα να καθηλωθούν τα αεροσκάφη αυτά στα αεροδρόμια της Ινδίας».

Τέλος, η αεροπορική εταιρία Qantas της Αυστραλίας ανακοίνωσε πως δεν θα αποσύρει την παραγγελία 15 Μπόινγκ 787 Dreamliner που έχει κάνει για λογαριασμό της θυγατρικής της Jetstar.