Υπάρχουν φορές που στερούμαστε τα κατάλληλα υλικά για να φτιάξουμε ένα αξιοπρεπές ποτό.

Μια σειρά όμως από νηφάλια -και ευφάνταστα- μυαλά επικεντρωμένα στο πρόβλημα βρίσκουν τη λύση στη στιγμή!

Εφευρίσκουν νέους τρόπους και καινούρια υλικά και το αλκοόλ θριαμβεύει και πάλι.

Έτσι λοιπόν η φυσική ανεπάρκεια σε σταφύλι ή η έλλειψη κριθαριού γεμίζουν τον ανθρώπινο νου με δημιουργικότητα και τον κάνουν να υπερπηδά κάθε εμπόδιο που στήνεται μεταξύ αυτού και του πολυπόθητου αλκοόλ…

Και να η απόδειξη!

Καρότα

Ποιος θα το περίμενε ότι η τροφή του Μπαγκς Μπάνι θα ήταν κατάλληλη για την παραγωγή αλκοόλ; Η γλυκύτητα του καρότου σημαίνει ζάχαρη και η ζάχαρη είναι απολύτως απαραίτητη για τα ποτά. Τα καρότα καθαρίζονται, ψιλοκόβονται και βράζονται μέχρι του σημείου της πολτοποίησης. Το αποτέλεσμα; Καροτόκρασο! Σε λιγότερους βαθμούς από τον οίνο που προέρχεται από σταφύλια, διατίθεται μάλιστα και σε γλυκύτερες ή πιο ξηρές ποικιλίες…

Χυμός σφενδαμιού

Το ίδιο δέντρο που φτιάχνει σιρόπι φτιάχνει και ποτά! Ο γλυκός χυμός του δέντρου «μυρίζει» ζάχαρη, κι όπου υπάρχει ζάχαρη υπάρχει αναμφίβολα και η ανθρώπινη προσπάθεια να την εκμεταλλευτεί για αλκοολικούς σκοπούς. Περίφημες βότκες, όπως η Vermont Gold Vodka, παράγονται από 100% σφενδάμι, ο χυμός του οποίου αφήνεται να ζυμωθεί και κατόπιν περνά τριπλή απόσταξη…

Ξινόμηλα

Κι όμως, τα ξινόμηλα παράγουν αλκοόλ υψηλής ποιότητας! Ο χυμός των μήλων ζυμώνεται σε έναν υπέροχο μηλίτη και κατόπιν υφίσταται βιομηχανική επεξεργασία. Υπάρχουν μάλιστα ακόμα αποστακτήρια που χρησιμοποιούν το ξινόμηλο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αλκοόλ…

Μουχλιασμένα φρούτα και κέτσαπ

Κάποιες φορές πρέπει απλώς να δουλέψεις με τα υλικά που έχεις. Οι τρόφιμοι των φυλακών του San Quentin αποθηκεύουν τα φρούτα που τους παρέχονται στα γεύματα και τα πολτοποιούν σε πλαστικές σακούλες. Τα αφήνουν μετά μέχρι να ξεκινήσουν να σαπίζουν και τα γλυκαίνουν με ό,τι μπορούν να βρουν: από ζάχαρη μέχρι και κέτσαπ! Και την απαραίτητη μαγιά την παίρνουν φυσικά από το ψωμί. Έπειτα από μπόλικες μέρες ζύμωσης, παίρνεις ένα ωραιότατο επιλεγμένο κρασί φυλακής, με τους βαθμούς του να το κάνουν ωστόσο εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία…

Γάλα

Δεν θα μπορούσε να λείπει ένα από τα βασικά διατροφικά συστατικά της φύσης από την ανθρώπινη απόπειρα να παράξει αλκοόλ! Η πολύτιμη ζάχαρη εξάγεται από το γάλα και χρησιμοποιείται για να ζυμωθεί ένα γλυκό αλκοολούχο υγρό, όπως το Vermont White από τα αποστακτήρια Vermont Spirits. Η τριπλή απόσταξη του χυμού και η διαδικασία φιλτραρίσματός του αφήνουν ένα «μαλακό» και ντελικάτο λικέρ…

Η χλωρίδα της ερήμου



Πώς ξεδίνεις άραγε όταν ζεις στην απόλυτη έρημο; Φτιάχνεις ποτό από τους κάκτους και ξενοιάζεις! Η γλυκιά «καρδιά» των κάκτων είναι ένας πρώτης τάξεως υλικό, αφού με τη ζύμωσή του παίρνεις αμέσως ένα γαλατώδες ποτό, που στο Μεξικό το λένε «pulque». Αυτοί που έχουν ωστόσο γευστικότερες και δυνατότερες αλκοολικές απαιτήσεις από τον κάκτο ψήνουν και αλέθουν κατόπιν την «καρδιά» του μέχρι να γίνει πολτός, ώστε να μπορεί να ζυμωθεί και να μπει σε διαδικασία απόσταξης. Το αποτέλεσμα; Το «καπνιστό» ποτό που το ξέρουμε ως μεσκάλ. Άλλωστε και η περίφημη μπλε αγαύη, από την οποία παράγεται η συντριπτική πλειονότητα της μεξικανικής τεκίλα, κακτοειδές θεωρείται (αν και με απόλυτους όρους δεν είναι κάκτος, περιλαμβάνεται απλώς στη χλωρίδα της ερήμου)…

Πατάτες

Πατάτες; Μα δεν είναι καν γλυκές! Όπως βέβαια θα μας έλεγαν οι Ρώσοι, δεν πειράζει, διαθέτουν άφθονο άμυλο. Και το άμυλο, σε μια διαδικασία ενζυματικής μετάλλαξης που προκαλείται από την πολτοποίηση της πατάτας, μετατρέπεται σε ζάχαρη. Κατόπιν ζυμώνεται και αποστάζεται, και ενώ οι περισσότερες βότκες προέρχονται πράγματι από σιτηρά, υπάρχουν ωστόσο και πολύ καλής ποιότητας βότκες από πατάτες, όπως η περίφημη πολωνική Chopin…

Ρύζι

Το προϊόν που έχει η Ασία σε αφθονία δεν θα μπορούσε να μη χρησιμοποιηθεί με κάθε πιθανό τρόπο για να παραχθεί αλκοόλ! Και δεν είναι μόνο το περίφημο ιαπωνικό σάκε, το ρυζό-κρασο που μπορεί να είναι πολύ γλυκό ή πολύ ξηρό, στην Ινδονησία έχουν το brem, άλλο ένα κρασί από ρύζι που μοιάζει σε υφή, γεύση και άρωμα με μια αλκοολούχα σόγια. Κι όταν μάλιστα το ρύζι μετατραπεί σε κρασί, η απόσταξη στην οποία θα υποβληθεί θα το μετατρέψει σε μια σειρά από είδη και ποικιλίες…

Παντζάρια

Ο άνθρωπος έσκαψε στο έδαφος, βρήκε ρίζες φυτών και είπε να δει αν μπορεί να μεθύσει με αυτές! Στα παντζάρια μάλιστα βρήκε τη χαρά του, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη τα κάνουν ιδανικά για τους σκοπούς που συζητάμε. Το κρασί από παντζάρια είναι αρκετά δημοφιλές και υπάρχουν πολυάριθμες συνταγές online για την παραγωγή του: το πλούσιο χρώμα, η «γήινη» γεύση και η υψηλή περιεκτικότητά του σε ζάχαρη κάνουν το παντζάρι τον καλύτερο φίλο του αλκοόλ…

Μέλι

Το υδρόμελο το ξέρει ο άνθρωπος από παλιά, και το τιμά συνεχώς έκτοτε! Συγκεκριμένα είδη μέλισσας ευθύνονται για το αλκοολούχο νέκταρ, που ζυμώνεται σε κουφάλες δέντρων με το βρόχινο νερό και τους απαραίτητους μύκητες. Σήμερα βέβαια το κρασί που παράγεται από μέλι ζυμώνεται σε πιο ελεγχόμενες συνθήκες, γιατί παραείναι πολύτιμο για να το αφήνουμε στην τύχη!