«Έχει έρθει η ώρα η Ινδία να ενισχύσει το νομικό της σύστημα κατά του βιασμού», αναφέρει η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, σε ανακοίνωσή της με αφορμή το θάνατο της 23χρονης φοιτήτριας, η οποία στις 16 Δεκεμβρίου έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού και ξυλοκοπήθηκε μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί.

Η Πιλάι εκφράζει «τη βαθιά της λύπη» για το «τρομερό αυτό έγκλημα», αλλά επισημαίνει ότι «η θανατική ποινή», την επιβολή της οποίας στους δράστες ζήτησε η οικογένεια της 23χρονης, «δεν αποτελεί τη λύση».

Αναφερόμενη στην «κλιμάκωση των διαμαρτυριών και των αιτημάτων για θανατική ποινή», η Πιλάι ζητεί να αρχίσει «επειγόντως μια δημόσια συζήτηση» στην Ινδία για τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι βιασμοί.

Παράλληλα εκφράζει την ελπίδα «η τρομερή αυτή περίπτωση να σηματοδοτήσει μια στροφή» στην Ινδία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα μόνο ανάμεσα σε πολλά ανάλογα περιστατικά.

«Τον Οκτώβριο, μια 16χρονη αυτοκτόνησε αυτοπυρπολούμενη μετά τον βιασμό της στην Χαριάνα, κρατίδιο στο οποίο έχει επισημανθεί ένα ανησυχητικό επίπεδο σεξουαλικής βίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Πιλάι, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για τον αριθμό των παιδιών που βιάζονται στην Ινδία.

Η 23χρονη Ινδή πέθανε το Σάββατο το βράδυ στην Σιγκαπούρη. Η αποτέφρωση της σορού της βάσει της ινδουιστικής παράδοσης έγινε χθες Κυριακή στο Νέο Δελχί.

Οι δράστες της επίθεσης έχουν συλληφθεί και κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή δια απαγχονισμού.