Την εκπλήρωση των κριτηρίων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αλλαγή της κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της περασμένης άνοιξης, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ως τη μεγαλύτερη επιτυχία για τη χώρα του το 2012.

«Είναι ρεαλιστικό να αναμένει κάποιος ότι η Σερβία θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις έως τα τέλη Ιουνίου 2013, καθώς η άποψη της Ε.Ε. για τη Σερβία τώρα είναι ίσως η καλύτερη την τελευταία δεκαετία και ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι η πρόοδος στις συνομιλίες με την Πρίστινα και η μάχη κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Για τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα, ο Σέρβος πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι συνομιλίες δεν είναι πλέον μόνο τεχνικές. Ο ίδιος ο Σέρβος πρόεδρος κ. Νίκολιτς πρότεινε την αναβάθμισή τους σε πολιτικό επίπεδο, κάτι το οποίο κι έγινε. Πρότεινε στην Κάθριν Άστον να διεξάγω εγώ τις συνομιλίες, γεγονός που σήμαινε πως θα έπρεπε να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου κ. Θάτσι». Εξέφρασε δε την άποψη πως στον διάλογο με το Κόσοβο θα πρέπει να συμμετέχει και ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς

Ολόκληρη η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί μία συνολική λύση, αλλά σε ό,τι αφορά το ρυθμό των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, το Βελιγράδι δεν θεωρεί ρεαλιστική την επίτευξη σημαντικής προόδου σε όσα έχουν προταθεί, μέσα σε διάστημα δυο -τριών μηνών, υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς. «Επομένως απαιτείται μία πιο ευέλικτη προσέγγιση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Σχολιάζοντας το ψήφισμα για το Κόσοβο, που θα κληθεί να συζητήσει το κοινοβούλιο στις 11 Ιανουαρίου, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι το κείμενο «θα αφορά τις βασικές αρχές πάνω σ’ αυτό το ζήτημα κι αυτές είναι ότι δεν πρόκειται ν’ αναγνωρίσουμε το Κόσοβο, πως πιστεύουμε ότι το επίκεντρο της πρότασής μας είναι η θέση της σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο και πως είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρό λόγο στο διάλογο εφεξής. Επίσης, ότι πιστεύουμε πως όλα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από πρόοδο στην ενταξιακή πορεία προς την Ε.Ε.», υπογράμμισε.

«Ό,τι πετύχουμε και διασαφηνίσουμε θα εξελιχθεί αργότερα σε νόμο για την ουσιαστική αυτονομία του Κοσόβου», τόνισε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός της Σερβίας.