Παρέμβαση της ευρωπαίας επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ για τις απελάσεις Ρομά στη Γαλλία. Η Ρέντιγκ προειδοποίησε πως η Επιτροπή θα ξεκινήσει διαδικασία παράβασης κατά της Γαλλίας αν επιβεβαιωθεί η υποψία ότι οι απελάσεις έχουν στόχο τη συγκεκριμένη μειονότητα.

«Όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυτές τις ημέρες μια διαδικασία παράβασης κατά της Γαλλίας, καθώς οι γαλλικές αρχές είναι δυστυχώς ύποπτες (…) ότι έλαβαν αποφάσεις που έχουν στόχο μια εθνοτική μειονότητα, τους Ρομά», δήλωσε η Ρέντινγκ στη διάρκεια ομιλίας της στο Βερολίνο ενώπιον της γερμανικής Εταιρείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αν η υποψία επιβεβαιωθεί, η Επιτροπή οφείλει να αναλάβει το ρόλο της ως φύλακα των Συνθηκών και θα το πράξει», πρόσθεσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα αποφασίσει η Επιτροπή για το αν θα ξεκινήσει τη διαδικασία παράβασης εναντίον της Γαλλίας για μη σεβασμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων στους κόλπους της ΕΕ.

Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να καταλήξει σε προσφυγές κατά της Γαλλίας ενώπιον της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης.