Πρόσκληση στον επικεφαλής του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Μοάζ ελ-Χάτιμπ για να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με στόχο μια διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία έστειλε η ρωσική διπλωματία, όπως δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία πολλαπλασιάζει τις τελευταίες ημέρες τις επαφές σχετικά με το συριακό ζήτημα, διευκρίνισε πως η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα ή και έξω από τη Ρωσία, για παράδειγμα στη Γενεύη ή στο Κάιρο. «Η πρόσκληση διαβιβάσθηκε, ο Μοάζ ελ-Χάτιμπ την έχει», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ.

Χθες μια συριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής το σύρο υφυπουργό Εξωτερικών Φαϊζάλ Μοκντάντ είχε συνομιλίες στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ρωσία, η οποία είναι ντε φάκτο ένα από τα τελευταία στηρίγματα του συριακού καθεστώτος, πολλαπλασιάζει τις τελευταίες ημέρες τις επαφές σχετικά με το συριακό ζήτημα.

Ο διεθνής απεσταλμένος για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι αναμένεται αύριο στη Μόσχα.

«Θα ακούσουμε αυτό που έχει να μας πει ο Λαχντάρ Μπραχίμι και στη συνέχεια θα πάρουμε μια απόφαση σχετικά με μια νέα τριμερή συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ, διευκρινίζοντας πως μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς είχε δηλώσει χθες πως είναι απαραίτητο να αναληφθούν «ενεργητικές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες για να σταματήσει το λουτρό αίματος».

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας διέψευσε στους δημοσιογράφους κατηγορηματικά τις πληροφορίες του Τύπου σχετικά με την ύπαρξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στους Ρώσους και τους Αμερικάνους για τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης με διευρυμένες εξουσίες και τη διατήρηση στην εξουσία του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ ως το τέλος της θητείας του, το 2014, χωρίς δυνατότητα να είναι ξανά υποψήφιος.

Ο επικεφαλης της αιγυπτιακής διπλωματίας Μοχάμεντ Αμρ αναμένεται σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες κατά τις οποίες πρόκειται να συζητηθεί και το θέμα της Συρίας.