Ο διαπρύσιος εθνικιστής ηγέτης Αρτούρ Μας ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, διακηρύσσοντας πως θα υπερασπισθεί «με σιδηρά θέληση» την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της περιοχής, στο οποίο αντιτίθεται με σθεναρότητα η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώπιον των αντιπροσώπων των κομμάτων της Καταλονίας και της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης, ο Μας αξίωσε «την ανεπιφύλακτη αναγνώριση του δικαιώματος της Καταλονίας, κατά τα πρότυπα όποιου άλλου λαού στον κόσμο, να εφαρμόσει την αυτοδιάθεσή της».

Επανεκλεγείς την περασμένη Παρασκευή από το τοπικό Κοινοβούλιο για άλλη μία 4ετή θητεία – έχοντας εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική στήριξη του αριστερού εθνικιστικού κόμματος ERC -, ο Μας πρόκειται να διορίσει την προσεχή Πέμπτη τη νέα του κυβέρνηση.

Η νέα του θητεία ως προς τους στόχους της «δεν πρόκειται να σηματοδοτήσει κάποια ρήξη σε σχέση με την προηγούμενη», ανακοίνωσε ο ίδιος στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ).

Ελλείψει απόλυτης πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο έπειτα από τις περιφερειακές εκλογές της 25ης Νοεμβρίου, το κόμμα Σύγκλιση και Ενότητα (CiU) του Μας αναγκάσθηκε να σχηματίσει πολιτική συμμαχία με την Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), που κατετάγη δεύτερη στις εκλογές.

Μέσα στο πλαίσιο της οξείας οικονομικής κρίσης, που μαστίζει ιδιαίτερα την άλλοτε πλούσια περιοχή της Ισπανίας, η συμφωνία με τους εθνικιστές αριστερούς προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας μέσα στο 2014.

Ο Μας σήμερα διατράνωσε πως πρόκειται να αντιμετωπίσει «τη μοναδική τούτη στιγμή» με «πλήρη στράτευση ώστε να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε».

«Θα τις αντιμετωπίσω με σιδηρά θέληση ώστε να παρακάμψω όλα τα εμπόδια», υπογράμμισε ο Μας, βέβαιος ότι ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης της Μαδρίτης Μαριάνο Ραχόι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να παρεμποδίσει το δημοψήφισμα, το οποίο θεωρεί ότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα.

«Όλοι μας υποκείμεθα στους νόμους κι ευελπιστώ πως όλοι θα πράξουμε αναλόγως. Κι οι νόμοι θα εφαρμοσθούν επίσης και στην Καταλονία», δήλωσε ο δεξιός πρωθυπουργός.

Ο Ραχόι έσπευσε να εκφράσει επίσης την «ανησυχία» του για τα σχέδια του Καταλανού ηγέτη, λέγοντας ότι πρόκειται για «πράγματα, που από οικονομικής άποψης, δεν στέκουν».

Με ΑΕΠ που ανέρχεται στα 200 δισ. ευρώ, η Καταλονία αντιπροσωπεύει το 20% του συνόλου της ισπανικής οικονομίας.

Μία πιθανή απόσχιση της περιοχής από το σώμα του ισπανικού κράτους εγείρει ανησυχίες στους επιχειρηματικούς κύκλους για τον αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει, τόσο στην τοπική, όσο και στην εθνική οικονομία.