Ορισμένοι από τους ολλανδούς στρατιώτες που θα χειριστούν τις συστοιχίες των πυραύλων Patriot στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι σε αυτά τα οπλικά συστήματα, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις περικοπές δαπανών, δήλωσε χθες ένα ανώτερο συνδικαλιστικό στέλεχος.

Το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε τον ισχυρισμό αυτό.

Η Τουρκία ζήτησε το Νοέμβριο από το ΝΑΤΟ πυραύλους Πάτριοτ για να αναχαιτίσει αεροσκάφη ή πυραύλους, και να ενισχύσει την ασφάλειά της φοβούμενη την επέκταση της συριακής σύγκρουσης στο τουρκικό έδαφος.

Τον επόμενο μήνα έως και 360 άνδρες του ολλανδικού στρατού και της πολεμικής αεροπορίας θα αναπτυχθούν στα σύνορα, κοντά στο σημείο όπου οι αντάρτες της Συρίας πολεμούν τα κυβερνητικά στρατεύματα που υποστηρίζονται από πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ολλανδία είναι τα μόνα μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν τους προηγμένης τεχνολογίας πυραύλους Πάτριοτ.

Περίπου 400 Γερμανοί στρατιωτικοί, από τους οποίους οι 170 είναι ειδικοί στα συστήματα αυτά, θα μεταβούν στην Τουρκία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν 400. Ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο εκπαίδευσης των μονάδων της Γερμανίας και των ΗΠΑ που θα αναπτυχθούν εκεί δεν έχουν εκφραστεί.

«Περίπου το 20% από αυτούς που θα μεταβούν στην Τουρκία δεν έχουν καμία εμπειρία σε αυτά τα συστήματα», δήλωσε ο Βιμ βαν ντεν Μπουργκ, πρόεδρος του AFPM, του μεγαλύτερου στρατιωτικού συνδικάτου, αναφερόμενος στην ολλανδική μονάδα.

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι δεν θα είναι έτοιμοι εάν η κατάσταση ενταθεί, και κληθούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους πυραύλους», τόνισε.

Η Ολλανδία συγχώνευσε την αεροπορία και το στρατό πέρυσι και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Γιος βαν ντερ Λέι δήλωσε ότι οι άνδρες του στρατού ξηράς έχουν επαρκή κατάρτιση για το σκοπό αυτό.

«Δεν θα στέλναμε τους άνδρες μας σε μια αποστολή χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση. Το προσωπικό του στρατού έχει εκπαιδευτεί στη χρήση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Οι άνθρωποι που κάθονται στα χειριστήρια των συστημάτων αυτών έχουν εκπαιδευτεί για να το κάνουν», υπογράμμισε.

«Όμως ο Βιμ βαν ντεν Μπουργκ, του οποίου η ένωση αντιπροσωπεύει περίπου 25.000 ολλανδούς στρατιωτικούς, είπε ότι κανένας από τους άνδρες του στρατού στην αποστολή αυτή δεν έχει στην πραγματικότητα πυροδοτήσει ούτε έναν πύραυλο Πάτριοτ, σε αντίθεση με τους ομολόγους του της πολεμικής αεροπορίας. Αυτό δημιουργεί ανησυχίες ότι δεν θα αντέξουν την πίεση της επιχείρησης αυτής σε μια εμπόλεμη ζώνη», τόνισε.

«Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι σοβαρές εάν δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα, όταν θα έρθει η ώρα και θα είναι πραγματικά αναγκαία. Αυτό θα είναι αδικαιολόγητο από ηθική άποψη», σημείωσε.