Με την αποχή της Ρωσίας και 14 «ναι», το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ψήφισμα για την παράταση του έργου των δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), το οποίο και καλείται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2014.

Ζητείται, δε, από το ICTY να παρουσιάσει σχέδιο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη έως τις 15 Απριλίου του 2013 ώστε ό,τι απομένει να γίνει να σταχυολογηθεί και να μεταφερθεί στη δικαιοδοσία ενός νέου διεθνούς σώματος.

Η Ρωσία απείχε της ψηφοφορίας επειδή, όπως είπαν οι εκπρόσωποί της, στο ψήφισμα δεν γίνεται αναφορά στις ανεπάρκειες του Δικαστηρίου.

«Το έργο του Δικαστηρίου έχει σοβαρά συστημικά προβλήματα» δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόσωπος Σεργκέι Κάρεφ.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρέσβης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Μαρκ Λάιαλ Γκραντ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη ομοφωνίας στο συγκεκριμένο θέμα.

«Το Δικαστήριο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας και την απόδοση δικαιοσύνης για τα αναρίθμητα θύματα των βιαιοπραγιών στην πρώην Γιουγκοσλαβία», τόνισε.