Σχέδιο ειρηνικής μετάβασης στην Συρία, το οποίο προβλέπει ότι ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ θα εγκαταλείψει την εξουσία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 δίνοντας τη θέση του, για μία μεταβατική περίοδο, στον Εθνικό Συνασπισμό της αντιπολίτευσης, φέρεται να παρουσίασε πρόσφατα η Τουρκία στη Ρωσία, βρίσκοντας θετική ανταπόκριση.

Όπως έγραψε σήμερα η τουρκική εφημερίδα Radikal, το σχέδιο παρουσίασε στις 3 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, και αυτός το χαρακτήρισε «εποικοδομητικό».

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το σχέδιο συζητείται τις τελευταίες ημέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Κατά τη σύντομη επίσκεψή του στην Τουρκία, στις 7 Δεκεμβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν είχε δηλώσει ότι επεξεργάζεται τις νέες ιδέες που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση κορυφής Πούτιν -Ερντογάν και ότι ελπίζει πως οι συνομιλίες θα συντονισθούν από τα Ηνωμένα Έθνη με στόχο την επίτευξη διεθνούς συναίνεσης.