Μία ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ έφτασε χθες στη Μαδαγασκάρη για να πραγματοποιήσει 10ήμερη έρευνα για τις καταγγελίες περί συνθηκών σύγχρονης δουλείας που επικρατούν στη χώρα, όπου είναι συστηματική η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας, η τέλεση εξαναγκαστικών γάμων και η εξαναγκαστική εργασία, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Η Γκουλνούρα Σαχινιάν, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ αναμένεται να «εκτιμήσει τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι αρχές για να περιορίσουν την εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας στα ορυχεία και τα λατομεία, τους αναγκαστικούς γάμους και την αναγκαστική εργασία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Σαχινιάν θα επισκεφθεί διάφορες περιοχές της Μαδαγασκάρης για να συλλέξει πληροφορίες, ενόψει μιας τελικής έκθεσης που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η Μαδαγασκάρη δέχεται συχνά επικρίσεις για την έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που δημοσιεύθηκε πριν μία εβδομάδα, 20.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 12 ως 17 ετών εργάζονται στην παραγωγή βανίλιας στη χώρα, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο του 30% του συνολικού εργατικού δυναμικού στον τομέα.

Την ίδια ώρα είναι πολύ συχνές οι καταγγελίες περιπτώσεων γυναικών που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί στον Λίβανο, το Κουβέιτ ή την Ιορδανία όπου υποβάλλονται σε βασανιστήρια, κακοποιήσεις ή ακόμη και βιάζονται από τους εργοδότες τους.

«Εκατόν δέκα ανήλικα κορίτσια εστάλησαν για να εργαστούν στο εξωτερικό από το 2009 ως το 2012. Λαμβάνουμε εκκλήσεις βοήθειας από το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, ενώ 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 3 χρόνια εξαιτίας της κακοποίησης που υπέστησαν», δήλωσε ο Νοροτιάνα Τζινόντα, πρόεδρος του Συνδικάτου Διπλωματούχων Επαγγελματιών στον τομέα της Κοινωνικής Εργασίας.