Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Μπορούτ Παχόρ κέρδισε σήμερα το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σλοβενία, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον απερχόμενο αρχηγό του κράτους Ντανίλο Τούρκ, ενώ η χώρα πλήττεται από σοβαρή οικονομική κρίση και αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Σύμφωνα με τα exit polls των τηλεοπτικών δικτύων, ο Μπορούτ Παχόρ, που έκανε την έκπληξη εξασφαλίζοντας την πρώτη θεση στον πρώτο γύρο στις 11 Νοεμβρίου, θα πρέπει να λάβει το 67% των ψήφων, και ο αντιπαλός ένα 33%, ενώ η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη από εκείνη στον πρώτο γύρο, όπου είχε φθάσει στο ιστορικό χαμηλό του 47,66%.

Σε αυτό το αξίωμα που είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό, και με μια θητεία πέντε ετών, ο Μπορούτ Παχόρ θα έχει πλέον το δύσκολο έργο της συσπείρωσης των ανταγωνιστικών στρατοπέδων της δεξιάς, που ασκεί την εξουσία με το πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, υπέρμαχο μιας αυστηρής πολιτικής λιτότητας, αλλά και εκείνων της αριστεράς, στην αντιπολίτευση, για να βγει από το τέλμα της κρίσης αυτή η μικρή δημοκρατία της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Σε αυτή τη χώρα των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, περίπου 1,7 εκατομμύρια Σλοβένοι πήγαν στις κάλπες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που θα βασίζονται σε καταμετρημένα ψηφοδέλτια αναμένονται περίπου στις 22.00 ώρα Ελλάδας.

Ο Μπορούτ Παχόρ που ψήφισε το μεσημέρι στο Σεμπετέρ δυτικά δήλωσε ότι «αν κερδίσει θα είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους πολιτικούς στη Σλοβενία. Η Ενότητα και η συνεργασία είναι απαραίτητες για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».
Ο Μπορούτ Παχόρ, 49, υποστηρίζεται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SD) αλλά και από την «Λίστα των Πολιτών» που παραδόξως είναι και μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού της κεντροδεξιάς.

Η προεκλογική εκστρατεία μεταξύ των δύο γύρων δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον των Σλοβένων, που ανησυχούν περισσότερο για το υψηλό ποσοστό ανεργίας (11,6% του εργατικού δυναμικού) και τα μέτρα λιτότητας.