Την ανάγκη να συνεχιστούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να δοθεί περισσότερος χώρος στην αγορά και να αναδιανεμηθούν τα πλούτη υπογράμμισε ο επόμενος πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος προήχθη πρόσφατα σε υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία του κομμουνιστικού καθεστώτος.

«Πρέπει να δοθεί στην κοινωνία και την αγορά αυτό που διέπεται από την κοινωνία και την αγορά: ιδού το νόημα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Λι στη διάρκεια διάσκεψης με τη συμμετοχή των υπευθύνων 11 επαρχιών και δήμων που θα πειραματιστούν με νέες μεταρρυθμίσεις.

«Πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, δεν είναι δυνατό να οπισθοχωρήσουμε», υπογράμμισε ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και διάδοχος του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο.

Ο Λι, ο οποίος θα αναλάβει την πρωθυπουργία τον ερχόμενο Μάρτιο, υπογράμμισε την ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να ωφελούν τον πληθυσμό, επαναλαμβάνοντας το στόχο η Κίνα να φτάσει το 2020 σε μια «κοινωνία μέσης ευμάρειας», ο οποίος τέθηκε κατά το 18ο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο μελλοντικός αρχηγός της κυβέρνησης προέβλεψε μια μεγάλη αύξηση των μισθών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπου ο ενεργός πληθυσμός αναμένεται ότι θα αρχίσει να μειώνεται πριν από το 2020, εκτιμώντας πάντως ότι η χώρα θα έχει ακόμη για καιρό ένα δημογραφικό πλεονέκτημα.

«Το 2030 θα υπάρχει ακόμη ένα εργατικό δυναμικό 900 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Κίνα, αλλά το κόστος της εργασίας θα έχει αυξηθεί πολύ. Πρέπει να κάνουμε να εξελιχθεί ο ρόλος της κυβέρνησης, να διαχειριστούμε καλά τις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αγορά, για να δώσουμε στη δεύτερη ένα πιο θεμελιώδη ρόλο στην αναδιανομή των πόρων», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Λι που μεταδόθηκαν από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Οι κρατικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν ένα κυρίαρχο ρόλο σε πολλούς σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως η βαριά βιομηχανία, οι μεταφορές, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες ή ο χρηματοπιστωτικός τομέας, αλλά οι περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Λι κατήγγειλε επίσης τα ρουσφέτια που χαρακτηρίζουν την κινεζική οικονομία ενώ ο πληθυσμός διαμαρτύρεται για τα προνόμια των στελεχών και μια ενδημική διαφθορά.