Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (PAM) θα βοηθήσει περίπου 500.000 ανθρώπους στην περιοχή του Σαντιάγο ντε Κούβα, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, που επλήγησαν από το πέρασμα του τυφώνα Σάντι.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της οργάνωσης του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Μπιρς, «ο τυφώνας Σάντι ήταν η χειρότερη καταστροφή εδώ και 50 χρόνια στο Σαντιάγο ντε Κούβα».

Σύμφωνα με το PAM, 12.700 τόνοι από τα αποθέματα τροφίμων έχουν χαθεί, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αβάνας, 200.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές και τρία εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τον τυφώνα.

Ο Σάντι, ο οποίος προκάλεσε 11 νεκρούς κατά τη διάρκεια του περάσματός του από το νοτιανατολικό τμήμα της Κούβας, στις 25 Οκτωβρίου, προκάλεσε επίσης σοβαρές καταστροφές σε 100.000 εκτάρια καλλιεργειών, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο το Γαλλικό Πρακτορείο είχε πρόσβαση στην Αβάνα.

Το PAM απηύθυνε σήμερα επείγουσα έκκληση για 20 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει περίπου 425.000 ανθρώπους που έχουν πληγεί στην Αϊτή. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας.