Στις διαδηλώσεις των «Αγανακτισμένων» ανά τον κόσμο, η μορφή του Γκάι Φωκς, ξεπήδησε μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά του κόμικ «V for Vendetta».

Σαν σήμερα πριν 407 χρόνια, το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου ανακαλύφθηκε και συνελήφθη ο Γκάι Φωκς. Το τέλος της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας είχε φτάσει. Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας του 1605 είχε οργανωθεί από μια ομάδα Καθολικών, με σκοπό τη δολοφονία του βασιλιά Ιακώβου Α΄ της Αγγλίας, της οικογένειάς του αλλά και πολλών μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη των κτιρίων του Βρετανικού Κοινοβουλίου στο Λονδίνο κατά την έναρξη της Βουλή. Ανάμεσα στους συνωμότες πιο γνωστός είναι ο Άγγλος στρατιώτης, Γκάι Φωκς.

Η Συνωμοσία οργανώθηκε ως αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α ενώ παράλληλα στόχευε στην τοποθέτηση ενός καθολικού μονάρχη στο θρόνο. Οι συνωμότες βρήκαν ένα κελάρι κάτω από το κτίριο της Βουλής των Λόρδων και συγκέντρωσαν 36 βαρέλια πυρίτιδας, τα οποία θα ανατίναζαν για να δολοφονήσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου. Κάποιοι συνωμότες, ωστόσο, ανησυχούσαν από το γεγονός ότι στο κτίριο της Βουλής θα βρίσκονταν κι άλλοι Καθολικοί, σαν κι αυτούς, των οποίων η ζωή μπορεί να κινδύνευε.

Έτσι στάλθηκε μια προειδοποιητική επιστολή στο Λόρδο Monteagle, τον οποίον προειδοποιούσαν να μην παρουσιαστεί στη συνέλευση. Του δημιουργήθηκαν όμως υποψίες κι έτσι ξεκίνησαν οι έρευνες στις υπόγειες σήραγγες κάτω από τη Βουλή των Λόρδων. Ο Γκάι Φωκς συνελήφθη και μετά από βασανιστήρια, αποκάλυψε τα ονόματα των υπόλοιπων συνωμοτών, οι οποίοι καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν με αγχόνη και διαμελισμό. Η 5η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται στη Βρετανία ως η Νύχτα του Γκάι Φωκς (Guy Fawkes Night ή Bonfire Night).

Η ιστορία του Γκάι Φωκς αποτέλεσε έμπνευση για το κόμικς των Άλαν Μουρ και Ντέιβιντ Λόιντ V for Vendetta, κεντρικός ήρωας της οποίας είναι ο V, που φοράει μια μάσκα του Γκάι Φωκς. Η απόπειρα του Γκάι Φωκς ενέπνευσε πολλά στιχάκια εκείνης της εποχής, όπως το εξής:

«Remember, remember, the fifth of November;
The Gunpowder treason and plot!
For I see no reason why the gunpowder treason
Should ever be forgot».

Που σημαίνει:

«Θυμήσου, θυμήσου την 5η Νοέμβρη
Την Προδοσία της Πυρίτιδας και της συνωμοσίας
Δεν βρίσκω το λόγο γιατί η Προδοσία της Πυρίτιδας
Πρέπει ποτέ να ξεχαστεί».

Οι στίχοι αυτοί είναι δημοφιλείς μέχρι και σήμερα μεταξύ των μικρών παιδιών, ενώ εξακολουθούν να υπενθυμίζουν στους Άγγλους γιατί το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου γιατί σε κάθε πόλη και χωριό της Βρετανίας πυροτεχνήματα λάμπουν στον αέρα.

Η 5η Νοεμβρίου γιορτάζεται στη Βρετανία ως η Νύχτα του Γκάι Φωκς (Guy Fawkes Night ή Bonfire Night).

Δείτε την αρχή της επιτυχημένης ταινίας V for Vendetta…