Οι εισαγγελικές αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξετάζουν την πιθανότητα να απαγορεύσουν την ταινία «Ο τελευταίος πειρασμός» του Μάρτιν Σκορτσέζε μετά από αίτημα ενός ρώσου βουλευτή ο οποίος την χαρακτηρίζει «εξτρεμιστική» και ζητά να μην αναπαράγονται αποσπάσματά της στο Διαδίκτυο.

«Εξετάζονται από ψυχολογική και γλωσσική άποψη το περιεχόμενο της ταινίας και η σημειολογία της», δήλωσε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Ελένα Ροσόκινα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ-Τας.

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η εισαγγελία ανέλαβε την έρευνα κατόπιν αιτήματος του βουλευτή Αλεξάντερ Σταροβόιτοφ ο οποίος ζήτησε να απαγορευτεί η μετάδοση της ταινίας στη Ρωσία. Ο βουλευτής του υπερεθνικιστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDPR) υποστηρίζει ότι η ταινία, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη και γυρίστηκε το 1988, «προσβάλλει το θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων πιστών» και συνιστά «πλήγμα στην ηθική».

Άνθρωποι του πνεύματος και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν την ενέργεια του βουλευτή. «Πρόκειται για το απόλυτο παραλήρημα (…) Είναι τόσο παράλογο όσο και το να απαγορεύσουμε τη Λολίτα του Ναμπόκοφ», τόνισε ο Ρώσος σκηνοθέτης Πάβελ Λουνγκίν μιλώντας στο πρακτορείο Ρία-Νόβαστι.

«Το κράτος μας είναι λαϊκό. Και η εισαγγελία δεν θα έπρεπε να ανακατεύεται σε θέματα πολιτισμού», είπε από την πλευρά του ο Λεβ Πονομαριόφ, ο επικεφαλής ενός κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις αρχές Οκτωβρίου οι ρωσικές αρχές είχαν απαγορεύσει τη μετάδοση της ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», χαρακτηρίζοντάς την «εξτρεμιστική».