Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο βρετανός ιστορικός και αρνητής του Ολοκαυτώματος Ντέιβιντ Ίρβινγκ κατηγόρησε τις πολωνικές αρχές ότι έχουν μετατρέψει το Άουσβιτς σε τουριστικό χώρο «στο στυλ της Ντίσνεϊλαντ.

Ο Ίρβινγκ (συγγραφέας του βιβλίου «Ο Πόλεμος του Χίτλερ», που κυκλοφόρησε το 1977 και προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις ναζιστικές θηριωδίες και να απαλλάξει τον Αδόλφο Χίτλερ από την ευθύνη του για τα στρατόπεδα θανάτου) επέκρινε την κατασκευή παρατηρητηρίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, το οποίο θα γίνει, όπως είπε, «μια μηχανή που θα βγάζει λεφτά».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαι ιστορικός εδώ και 40 χρόνια, και ξέρω να αναγνωρίζω το ψεύτικο όταν το βλέπω, μάλιστα αν κοιτάξουμε παλιές φωτογραφίες από το Άουσβιτς, τα παρατηρητήρια αυτά δεν υπάρχουν».

Σημειώνεται ότι ο ιστορικός προωθεί ένα οργανωμένο ταξίδι μιας εβδομάδας, με ιστορικό θέμα, στην Πολωνία από τις 21 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Αυτό το ταξίδι περιλαμβάνει επίσκεψη στο bunker-αρχηγείο του Χίτλερ στο Κετρζίν (τότε Ράστενμπουργκ ), στο γενικό επιτελείο του αρχηγού των SS Χάινριχ Χίμλερ και στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα.

Ο Ίρβινγκ είπε στην αγγλική εφημερίδα ότι το ταξίδι, το οποίο κοστίζει 2.650 δολάρια (2.000 ευρώ) εκτός από τις πτήσεις, είναι τόσο δημοφιλές που αναγκάστηκε να αρνηθεί τη συμμετοχή σε ορισμένους ανθρώπους, και προτίθεται να επαναλαμβάνει την εμπειρία αυτή κάθε δύο χρόνια.