Στα 11 χρόνια της η Ghulam βρέθηκε παντρεμένη με τον 40χρονο Jaiz σε ένα αγροτικό χωριό του Αφγανιστάν. Η ιστορία της δεν είναι μοναδική: η 11χρονη είναι μόνο ένα από τα 10 εκατομμύρια μικρά κορίτσια που αναγκάζονται κάθε χρόνο να παντρευτούν άνδρες τόσο μεγαλύτερούς τους που θα μπορούσαν να είναι μπαμπάδες ή και παππούδες τους.

Σε μία προσπάθεια να ανοίξει ένας διεθνής διάλογος για τις καταστροφικές συνέπειες των γάμων σε τόσο μικρή ηλικίας, που συμβαίνουν σε περισσότερες από 50 αναπτυσσόμενες χώρες, ο ΟΗΕ γιορτάζει στις 11 Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Μικρών Κοριτσιών.

Με σκοπό να προσελκύσει τη διεθνή προσοχή η φωτορεπόρτερ Stephanie Sinclair συνεργάστηκε με το National Geographic για να δημιουργήσει μια συλλογή σοκαριστικών φωτογραφιών στις οποίες απεικονίζονται κορίτσια ακόμα και 5 ετών, που αναγκάζονται να παντρευτούν μεσήλικους άνδρες σε χώρες όπως η Ινδία, η Υεμένη και η
Αιθιοπία.

Παρότι οι παιδικοί γάμοι απαγορεύονται δια νόμου σε πολλές χώρες και διεθνείς συνθήκες τους απαγορεύουν.

Εκτιμάται πως περίπου 51 εκατ. κορίτσια κάτω των 18 οδηγούνται σήμερα σε τέτοιους γάμους μυστικά. Στο Αφγανιστάν μόνο πιστεύεται πως το 57% των κοριτσιών παντρεύονται πριν την ηλικία τω 16 ετών, που προβλέπει ο νόμος.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν τους γονείς των κοριτσιών στο να παντρεύουν τις κόρες τους: η πίεση από την κοινότητα να διαιωνίσουν έθιμα αλλά και οικονομικοί λόγοι. Σε φτωχά αναπτυσσόμενα κράτη δεν είναι σπάνιο οι οικογένειες να κανονίζουν τα δάνειά τους προσφέροντας ως πληρωμή την κόρη τους.

Εκτός από την Ινδία, όπου συνήθως οι σύζυγοι είναι λίγα χρόνια μεγαλύτεροι από τα κοριτσάκια, σε άλλες χώρες μπορεί να είναι και δεκαετίες μεγαλύτεροι. Δεν είναι ασύνηθες οι άνδρες να απαγάγουν και να βιάζουν τα κορίτσια πριν ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.

Από το 2003, η Sinclair ταξιδεύει σε μακρινά μέρη, όπως το Νεπάλ και η Υεμένη, και αποτυπώνει με το φακό της γάμους μικρών κοριτσιών και τη μεταμόρφωσή τους σε νεαρές μητέρες, επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το θέμα.

Οι ειδικοί συμφωνούν πως αυτοί οι γάμοι στερούν από τα κορίτσια την παιδική τους ηλικία αλλά και την ευκαιρία για εκπαίδευση.

Η 11χρονη Ghulam αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και το όνειρό της να γίνει δασκάλα. Πολλές φορές οι γονείς παίρνουν τα κορίτσια από το σχολείο πριν καν τη «συμφωνία» με το γαμπρό για να περιορίσουν τις επαφές τους με αγόρια.

Πολλές φορές τα κορίτσια βρίσκονται υπό την κυριαρχία των συζύγων και των συγγενών τους και είναι ευάλωτα στην οικογενειακή βία, τη φυσική, σεξουαλική και λεκτική κακοποίηση.

Μερικές νεαρές νύφες που καταφέρνουν να δραπετεύσουν από τους συζύγους τους καταλήγουν να ζουν στη φτώχεια ή και χειρότερα. Κάποια κορίτσια στρέφονται στην πορνεία για να επιβιώσουν.

Οι περισσότερες νύφες πρέπει να εγκυμονήσουν αμέσως μετά το γάμο, κάτι που οδηγεί σε τραγωδίες τόσο για τις μητέρες, που είναι ακόμα παιδιά, όσο και τα παιδιά τους.

Όμως τα σώματά τους δεν είναι ακόμα πλήρως ανεπτυγμένα με αποτέλεσμα συχνά να υποφέρουν στις εγκυμοσύνες τους. Οι θάνατοι στην εγκυμοσύνη σε αυτές τις ηλικίες είναι διπλάσιοι από ότι σε γυναίκες μετά τα 20…

Πολλές φορές τα κορίτσια δεν συνειδητοποιούν καν την έννοια της αναπαραγωγής και οι νοσοκόμες αρχίζουν με βασικές ερωτήσεις: «Ξέρεις τι συμβαίνει;», «Καταλαβαίνεις πως υπάρχει ένα μωρό που μεγαλώνει μέσα σου;».

Αν οι διεθνείς οργανώσεις δεν κάνουν βήματα για να αναστρέψουν αυτό το έθιμο, εκτιμάται πως την επόμενη δεκαετία 100 εκατομμύρια περισσότερα κορίτσια- 25.000 την ημέρα!- θα παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18!

Δείτε τις φωτογραφίες

Η 11χρονη Ghulam με τον 40χρονο σύζυγό της Faiz στο Αφγανιστάν



Οι 8χρονες Tahani και Ghada με τους σύζύγους τους στην Υεμένη

Η 8χρονη Roshan την ημέρα του αρραβώνα της με τον 55χρονο Said, στο Αφγανιστάν

Η 14χρονη μητέρα Asia φροντίζει το μωρό της στην Υεμένη, δίπλα παίζει η 2χρονη κόρη της

Η Nujood Ali (δεξιά) ήταν δέκα χρονών όταν το έσκασε από τον σύζυγό της που την κακοποιούσε. Η 14χρονη Debritu κατάφερε να το σκάσει ενώ ήταν 7 μηνών έγκυος

Γυναίκα αστυνομικός συλλαμβάνει τον 35χρονο Janan μετά την απόπειρα δολοφονίας της 15χρονης συζύγου του Jamila, η οποία τον θύμωσε γιατί έφυγε από το σπίτι και πήγε να ζήσει με τη μητέρα της, έπειτα από χρόνια κακοποίησης

Η μικρή China είναι πόρνη στην Αιθιοπία. Δεν υπήρχε κανείς να την προστατέψει από τον άνδρα-πελάτη που τη χτύπησε

Η 8χρονη Maya και ο 13χρονος Kishore ποζάρουν στο νέο τους σπίτι στην Ινδία