Η Nicky και ο Neil Halford από το Coleford του Somerset έχασαν το γιο τους από μια εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου σε ηλικία πέντε ετών τον Οκτώβριο του 2010.

Πριν από λίγους μήνες έφεραν στον κόσμο ένα αγοράκι, «ειδικά σχεδιασμένο» να μην εμφανίσει τη θανατηφόρα ασθένεια που πήρε μαζί της τον αδερφό του.

Οι δύο γονείς είναι φορείς του σπάνιου γονιδίου καρκίνου Li-Fraumeni. Η Nicky έδωσε και η ίδια μάχη με τη νόσο σε ηλικία 21 ετών, έχοντας προσβληθεί από καρκίνο του μαστού.

Το ζευγάρι δε γνώριζε για το συγκεκριμένο γονίδιο, μέχρι που έγινε η διάγνωση στον πρώτο τους γιο, τον Ben.

Λίγο πριν πεθάνει ο Ben είχε ζητήσει από τους γονείς του ένα αδερφάκι κι εκείνοι έπρεπε να αποφασίσουν αν θα έπαιρναν το ρίσκο να κάνουν ένα παιδί, το οποίο είχε πολλές πιθανότητες να νοσήσει ή αν θα αρνούνταν να εκπληρώσουν την ευχή του.

Οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι ακολουθώντας την κατάλληλη θεραπεία, μπορούσαν να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί, καθώς θα επιλέγονταν τα έμβρυα που δε θα έφεραν το «ελαττωματικό γονίδιο», προτού εμφυτευτούν στη μήτρα της Nicky.

Δύο χρόνια μετά το χαμό του πρώτου τους παιδιού, στη ζωή του ζευγαριού ήρθε ο μικρός Tom.

«Είχαμε μόνο ένα υγιές έμβρυο και προσπαθήσαμε να μη χάσουμε την ελπίδα μας. Είχαμε περάσει τόσα πολλά και αισθανόμασταν ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρναμε. Όταν μάθαμε ότι ήμουν έγκυος, ξεσπάσαμε και οι δύο σε κλάματα» είπε η 36χρονη Nicky.

Προτού αποκτήσουν τον Ben το ζευγάρι είχε επισκεφτεί γιατρό για να ενημερωθεί αν το γεγονός ότι η Nicky είχε εμφανίσει καρκίνο σε τόσο νέα ηλικία αύξανε τις πιθανότητες να συμβεί το ίδιο και με τα παιδιά τους.

«Μας διαβεβαίωσαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν απροσδόκητο. Δε θέλαμε να “περάσουμε” αρρώστιες στα παιδιά που ενδεχομένως φέρναμε στον κόσμο, παρότι μας είπαν ότι ίσως ήταν δύσκολο να συλλάβω λόγω της θεραπείας που είχα κάνει» πρόσθεσε.

«Ο Ben ήταν απολύτως υγιής τους πρώτους 18 μήνες. Μετά η κατάσταση της υγείας του άρχισε να αλλάζει δραματικά. Έγινε οξύθυμος, έκλαιγε χωρίς αιτία και αφορμή και μας είπαν ότι ήταν “της ηλικίας”. Μετά άρχισε να χάνει την ισορροπία του και τον πήγαμε στο νοσοκομείο, όπου μας είπαν ότι είχε ένα μεγάλο όγκο στον εγκέφαλο στο μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ» είπε ακόμη.

Οι χειρουργοί κατάφεραν να αφαιρέσουν το 95% του όγκου και οι χημειοθεραπείες αντιμετώπισαν το υπόλοιπο.

Όταν έγινε η διάγνωση στον Ben οι δυο τους ανακάλυψαν ότι ήταν φορείς του συγκεκριμένου γονιδίου, εξαιτίας του οποίου οι φορείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λευχαιμία, καρκίνο στον εγκέφαλο και το στήθος.

Τον Οκτώβριο του 2010 μετά από ένα ονειρεμένο ταξίδι στην Disneyland ο Ben πέθανε.

Ένα χρόνο μετά το ζευγάρι ξεκίνησε τις θεραπείες σε ειδική κλινική στο Λονδίνο. Ο Tom που γεννήθηκε πριν από 2 μήνες έχει 4% πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο, αντί για 50%.