Λίβυοι από την Ντέρνα, οι οποίοι έχουν αναδείξει την μικρή τους πόλη σε μεγάλο όνομα στον παγκόσμιο τζιχάντ (ιερός πόλεμος) δηλώνουν ότι, τώρα που ο εχθρός τους Μουάμαρ Καντάφι έφυγε από τη μέση, η μάχη για ένα ισλαμικό κράτος μόλις άρχισε.

Οι ισλαμιστές πολεμιστές της Ντέρνα έχουν καταστήσει σαφές ότι θα εκδικηθούν για τα βάσανά τους, πολλά από τα οποία δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με τη θρησκεία, με ορισμένα να χρονολογούνται από την εποχή της αποικιοκρατίας και άλλα να έχουν τις ρίζες τους στο αίσθημα ότι τη νίκη τους στον πόλεμο κατά του Καντάφ τους την έκλεψαν οι «πρώην έμπιστοί του και τα ανδρείκελα της Δύσης».

Αν και ο αριθμός των ανδρών τους, των όπλων τους και των συμμάχων τους είναι δύσκολο να υπολογιστεί, δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Ντέρνα, μια πόλη 100.000 ανθρώπων, που βρίσκεται σε απόσταση 5 ωρών με το αυτοκίνητο στα ανατολικά της Βεγγάζης, είναι το σπίτι εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν σκληρύνει από τις μάχες και επιθυμούν την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτους. Ακόμη θέλουν και ένα μερίδιο του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας τους.

Ο Σάλεμ Ντίρμπι, βετεράνος ισλαμιστής πολεμιστής, πιστεύει ότι οι πρώην έμπιστοι του Καντάφι, οι οποίοι έχουν επιστρέψει τώρα στην εξουσία, του έκλεψαν την επανάστασή του, ενώ αυτούς που «θυσίασαν το αίμα τους» για την ανατροπή του δικτάτορα τους έσπρωξαν στο περιθώριο.

«Πώς περιμένουν να έχουμε εμπιστοσύνη στο κράτος;», ρωτάει ο Ντίρμπι. «Βάζουν επάνω τους ίδιους τους παλιούς και απλώς αλλάζουν τους τίτλους τους για να ξεγελάσουν τον κόσμο», πρόσθεσε.

«Στη Λιβύη έχει περάσει μόνον ένας χρόνος και η ιδέα της δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων είναι δύσκολο να υιοθετηθεί από τον κόσμο. Ο λαός δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτήν την εισαγόμενη, πακεταρισμένη δημοκρατία. Δεν θα την αποδεχθούμε. Έχουμε μια θρησκεία που πρέπει να ληφθεί υπόψη», σημείωσε παράλληλα ο 42χρονος Άμπντουλ Καντέρ Αζούζ, ο οποίος πέρασε σχεδόν μία δεκαετία στις φυλακές του Καντάφι.

Η νομιμότητα αυτού του νεοϊδρυθέντος λιβυκού κράτους είναι απολύτως αμφισβητήσιμη, υπογράμμισε ο Αζούζ. «Η επανάσταση έκανε το κράτος και ορισμένοι από τους καιροσκόπους που δεν συμμετείχαν στην επανάσταση και δεν έχυσαν καθόλου το αίμα τους για την επανάσταση είναι αυτοί που μας επιβάλουν τις διαταγές τους”, πρόσθεσε ο Αζούζ και κατέληξε: «Η λύση είναι να καταρτιστεί ένα ισλαμικό Σύνταγμα» και πρόσθεσε ότι πρέπει να ιδρυθούν δικαστήρια που να επιβάλουν τη Σαρία (ισλαμικός νόμος) ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να πιστέψουν ότι αυτό το κράτος είναι ένα πραγματικό ισλαμικό κράτος.