Ο Alberto Casillas, ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Μαδρίτη, μέσα σε μια μέρα έγινε «ήρωας», χάρη στη στάση που επέδειξε απέναντι στις δυνάμεις των ΜΑΤ στη χτεσινή διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας στην ισπανική πρωτεύουσα.

Μιλώντας στην EcoDiario.es ο Casillas έδωσε τη δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου: «Όταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ άρχισαν να κινούνται επιθετικά κατά του συγκεντρωμένου πλήθους, όλοι άρχισαν να τρέχουν για να βρουν καταφύγιο στα καταστήματα. Τότε είδα μια ομάδα διαδηλωτών να κουβαλά έναν νεαρό γεμάτο στα αίματα και έσπευσα να βοηθήσω. Μετά στάθηκαν μπροστά στην πόρτα. Δεν ήθελα να μπουν μέσα» είπε.

Το κατάστημά του, Cafetería Prado, βρίσκεται στην οδό Paseo del Prado 16. Όπως δήλωσε ο ίδιος αντιλήφθηκε τις προθέσεις τους και επειδή τα πνεύματα ήταν πολύ τεταμένα, στήθηκε ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους διαδηλωτές ακριβώς μπροστά στην είσοδο του μαγαζιού. «Τους εξήγησα ότι είχε πολύ κόσμο μέσα και ότι θα γινόταν μακελειό. Τους είπα ακόμη ότι θα περνούσαν μόνο πάνω από το πτώμα μου. Υπήρχαν και μικρά παιδιά μέσα!» τόνισε προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του οι δυνάμεις της αστυνομίας ήταν υπέρ το δέον επιθετικές.

Ο Javi Julio, φωτογράφος, κατέγραψε με τη φωτογραφική του μηχανή τις στιγμές. Ο ίδιος περιέγραψε το περιστατικό στο twitter γράφοντας: «Πρώτα εμπόδισε τους αστυνομικούς να περάσουν, μετά ζήτησε από τους διαδηλωτές να μην πετούν άλλες πέτρες εναντίον τους και στη συνέχεια προσκάλεσε το πλήθος να φάει».

Τα γεγονότα βέβαια στην αρχή μεταδόθηκαν εντελώς διαφορετικά, σχολιάζει η EcoDiario. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως το EFE, ερμήνευσαν εντελώς διαφορετικά τις φωτογραφίες. «Ο ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου ζητά να μην πετούν πέτρες στην ιδιοκτησία του».

Η ιστορία του Alberto Casillas έχει κάνει το γύρο του κόσμου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εξαίρεται η στάση του να προστατέψει ομάδα διαδηλωτών που αναζήτησε καταφύγιο στο κατάστημά του.

Οι χτεσινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην ισπανική πρωτεύουσα έληξαν με 35 προσαγωγές και 64 τραυματίες.