Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας περίπου πέντε χιλιάδες αεροπλάνα «σκίζουν» τον ουρανό των Ηνωμένων Πολιτειών και πλέον υπάρχει και μία ιστοσελίδα που επιτρέπει στους χρήστες να τα εντοπίσουν, σε πραγματικό χρόνο, πάνω στο χάρτη.

Το σάιτ Flightradar24 επιτρέπει τον εντοπισμό αεροσκαφών σε όλο τον κόσμο, είτε πρόκειται για επιβατικές πτήσεις, ιδιωτικά τζετ ή ακόμα και στρατιωτικά αεροπλάνα.

Ο χάρτης της ιστοσελίδας ανανεώνεται κάθε λίγα δευτερόλεπτα και μέσω αυτού μπορεί κανείς να εντοπίσει μία πτήση, να δει την πορεία της, το αεροδρόμιο από το οποίο ξεκίνησε αλλά και τον προορισμό της.

Η ιστοσελίδα αντλεί στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στις ΗΠΑ και τα αυτόματα συστήματα άλλων χωρών μέσω ADS-B (automatic dependent surveillance-broadcast system), που εκπέμπουν τα δεδομένα της κάθε πτήσης.

Προς το παρόν πληρέστερη είναι η εικόνα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ πιο περιορισμένη είναι η απεικόνιση της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας. Ο λόγος είναι πως η ιστοσελίδα χρειάζεται και πομπούς στο έδαφος, για να λάβει τις πληροφορίες.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο

Εικόνα από όλο τον κόσμο

Πώς δουλεύουν τα συστήματα ADS-B

Βόρεια Αμερική

Νότια Αμερική

Ευρώπη

Από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του βίντεο η καταγραφή των πτήσεων και η καθήλωση όλων των αεροσκαφών στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.