Σύμφωνα με το σλοβακικό πρακτορείο SITA, το οποίο επικαλέστηκε τη Διεθνή Αμνηστία, τρεις πρώην κρατούμενοι του Γκουαντάναμο, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί τον Ιανουάριο στη Σλοβακία ξεκίνησαν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους.

«Δεν τους έχουν πει τίποτα για το νομικό καθεστώς τους στη Σλοβακία, ούτε για το τι θα μπορούν να ελπίζουν για το μέλλον», δήλωσε ο Μπρανισλάβ Τίχι, υπεύθυνος της οργάνωσης στη Σλοβακία.

Οι τρεις άνδρες έχουν μεταφερθεί σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Μεντβέντοφ, στη νότια Σλοβακία. «Βρίσκονται σε απομόνωση και δεν έχουν επαφές παρά μόνο με το προσωπικό του καταυλισμού και το δικηγόρο τους», διευκρίνισε ο Τίχι, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με έναν από τους τρεις. Πρόβλημα επίσης υπάρχει και με το φαγητό που τους προσφέρεται, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι περιορισμοί που θέτει η θρησκεία τους.

Ο υπεύθυνος της υπηρεσίας μετανάστευσης, Μπέρναρντ Πρίτσελ, απέρριψε αυτές τις αναφορές, λέγοντας ότι η διατροφή των μουσουλμάνων είναι «προσαρμοσμένη» και δεν περιλαμβάνει χοιρινό κρέας. Υποστήριξε επίσης ότι οι τρεις πρώην κρατούμενοι οδηγούνται έξω από τον καταυλισμό «για να πιουν καφέ ή να πάνε σε κάποιο εστιατόριο».

Οι σλοβακικές αρχές δεν έχουν αποκαλύψει την ταυτότητα των τριών πρώην κρατουμένων, αναφέροντας απλώς ότι επιθυμούν να τους ενσωματώσουν στην τοπική κοινωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μίροσλαβ Λάιτζακ, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι οι τρεις άνδρες «δεν καταδικάστηκαν ποτέ και ποτέ δεν τους ασκήθηκε δίωξη».