To αν κάποιος έφηβος έχει στείλει σεξουαλικό μήνυμα από το κινητό του ή φωτογραφία σεξουαλικού περιεχομένου δείχνει αν θα υιοθετήσει μια ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, σύμφωνα με μελέτη που βασίζεται σε δημοσκόπηση του 2011.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics, συμπεραίνει ότι οι έφηβοι στο Λος Άντζελες που είχαν στείλει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου είχαν επταπλάσιες πιθανότητες να είναι σεξουαλικά δραστήριοι σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν στείλει ποτέ.

«Αυτό που πραγματικά θελήσαμε να μάθουμε είναι αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην αποστολή τέτοιων μηνυμάτων και την παρακινδυνευμένη σωματική συμπεριφορά. Και η απάντηση είναι πολύ έντονα ναι», είπε ο Έρικ Ράις, ερευνητής κοινωνικών δικτύων στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και επικεφαλής της έρευνας.

Στις αρχές του καλοκαιριού μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα μαθητών Γυμνασίου στο Χιούστον του Τέξας διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις εφήβους είχε στείλει γυμνή του φωτογραφία με μήνυμα από το κινητό του ή με email και ότι οι μαθητές αυτοί είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν ριψοκίνδυνο σεξ.

Τα πορίσματα του Ράις βασίζονται στις απαντήσεις 1.839 μαθητών σε Γυμνάσια του Λος Άντζελες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν λατινοαμερικανοί. Τα τρία τέταρτα από αυτούς είχαν κινητό το οποίο χρησιμοποιούσαν συστηματικά.
Σε έρευνα που χρηματοδότησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, λίγο μεγαλύτερο ποσοστό του 40% των εφήβων που έχουν κινητό τηλέφωνο είπαν ότι έχουν ήδη κάνει σεξ, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα από αυτούς χρησιμοποίησαν προφυλακτικό την τελευταία φορά.

Ο Ράις είπε ότι το ποσοστό των εφήβων που έχουν στείλει τέτοιου είδους μηνύματα ίσως είναι λίγο μεγαλύτερο στο Χιούστον σε σχέση με το Λος Άντζελες λόγω των δημογραφικών διαφορών που υπάρχουν, αλλά ότι γενικώς οι δύο μελέτες συμφωνούν.

«Κάπου στη μέση προφανώς βρίσκεται η πραγματικότητα του τί συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Τζεφ Τεμπλ, ψυχολόγος και ερευνητής σε θέματα γυναικείας υγείας στο ιατρικό παράρτημα του πανεπιστημίου του Τέξας στο Γκάλβεστον, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα στο Χιούστον, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Από την έρευνά του προκύπτει ότι ειδικά τα κορίτσια που είχαν στείλει γυμνές φωτογραφίες τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις, να είχαν στο πρόσφατο παρελθόν πολλούς διαφορετικούς σεξουαλικούς συντρόφους ή να έκαναν χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών πριν από το σεξ.

Εκτός όμως από την επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, η αποστολή μηνυμάτων ή φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου με το κινητό εγκυμονεί και έναν άλλο κίνδυνο: οι φωτογραφίες μπορεί να καταλήξουν στο Ίντερνετ και οι έφηβοι να πέσουν θύματα διαδικτυακής παρενόχλησης ή εκείνοι που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα να κατηγορηθούν για παιδική πορνογραφία.

Ο Τεμπλ και οι συνεργάτες του ερευνούν αυτή την εποχή τί συνήθως προηγείται, η αποστολή τέτοιων μηνυμάτων ή η ίδια η σεξουαλική πράξη.

Ο Ράις δηλώνει ότι η κάλυψη από τα ΜΜΕ των θεμάτων γύρω από την αποστολή τέτοιου είδους περιεχομένου θα ήταν ένας καλός τρόπος για τους γονείς ή τους καθηγητές να μιλήσουν στους εφήβους για το ζήτημα αλλά και για το ίδιο το σεξ. «Θα ήταν προτιμότερο οι καθηγητές να ξεκινούν μια συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με την αποστολή τέτοιου υλικού παρά να τους ανοίγουν την κουβέντα ως εξής: “Ας μιλήσουμε για το σεξ”», προτείνει.