Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της έρευνας που έκανε το ινστιτούτο Forsa, για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL, σχετικά με την απήχηση που έχει η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Παρά την κριτική που της ασκείται τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, το 54% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Μέρκελ ανταποκρίνεται σωστά στις ανάγκες της κρίσης, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 76% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και στο 55% σε αυτούς των Πρασίνων.

Όσοι ψήφισαν τους Σοσιαλδημοκράτες ή την Αριστερά, απαντούν στην ίδια ερώτηση θετικά σε ποσοστό 40%, αλλά το 64% των Γερμανών θεωρεί ότι η Καγκελάριος δεν θα πρέπει να αποθαρρύνεται από την κριτική.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών (72%) θεωρούν ότι η κυρία Μέρκελ εκπροσωπεί σωστά τα συμφέροντά τους στο εξωτερικό, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα αν δικαιούται να φύγει για διακοπές στο τέλος του μήνα. Σε συντριπτικό ποσοστό -88%- οι Γερμανοί της δίνουν …άδεια, ενώ σε ποσοστό 95% οι ψηφοφόροι του κόμματος της και σε 97% εκείνοι των Πρασίνων εκτιμούν ότι «έχει κερδίσει τις διακοπές της».

Οι Χριστανοδημοκράτες βρίσκονται μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες κατά 36%, έναντι 26%.